Dobit Podravke zbog otpremnina pala gotovo 40 posto

16

podravka-logo-vrata-midiGrupa Podravka u prvih je devet ovogodišnjih mjeseci zabilježila 39 posto nižu dobit u odnosu na isto lanjsko razdoblje i stagnaciju prihoda od prodaje, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće te grupe.

Neto dobit Podravke na razini grupe u tome je razdoblju iznosila 61,5 milijuna kuna, što je za 39 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je ukupna prodaja bila 2,69 milijardi kuna, gotovo ista kao i lani. Neto marža bila je 2,3 posto.

Prodaja strateškog poslovnog područja (SPP) Prehrana i pića dosegnula je 2,10 milijardi kuna, što predstavlja pad prodaje od 1 posto, dok je prodaja SPP Farmaceutika iznosila 581,8 milijuna kuna, što je porast od 4 posto.

Operativna dobit Grupe Podravka (EBIT) dosegnula je 121,6 milijuna kuna, dok je operativna marža bila 4,5 posto.

Na tržištu Hrvatske ostvareno je 1,27 milijardi kuna prihoda od prodaje, što čini 47,5 posto ukupne prodaje Grupe. Ukupna prodaja na domaćem tržištu niža je za 1 posto.

Prodaja na inozemnim tržištima dosegnula je 1,4 milijarde kuna, i porasla je 1 posto. Tržište jugoistočne Europe ostvarilo je najveći apsolutni porast prodaje, uz najveći doprinos Bosne i Hercegovine (2 posto), Kosova (20 posto) i Makedonije (7 posto).

Tržište istočne Europe također ostvaruje značajan porast prodaje, koja se temelji na višoj razini prodaje u Rusiji (12 posto). Dobri prodajni rezultati zabilježeni su i na tržištu zapadne Europe, prekooceanskih zemalja i Dalekog istoka uz najveću kontribuciju tržišta Australije (13 posto) te SAD-a (10 posto), navodi se u izvješću.

Nasuprot tome, tržište srednje Europe ostvarilo je 7 posto nižu prodaju u promatranom razdoblju.

Ukupni troškovi Grupe Podravka u prvih devet mjeseci bili su 2,57 milijardi kuna, što je 2 posto više u usporedbi s istim razdobljem lani.

U kompaniji ističu kako najveći utjecaj na navedeno povećanje ima porast općih i administrativnih troškova, u okviru kojih su iskazani troškovi otpremnina, budući da je Grupa Podravka putem stimulativnih otpremnina zbrinula 288 zaposlenika, za što je ukupno isplaćeno 37,6 milijuna kuna. Dio tih sredstava će se vratiti do kraja ove godine kroz manje troškove zaposlenika u iznosu od 10,1 milijun kuna, od čega je 2,3 milijuna kuna već ugrađeno u rezultat 9. mjeseca, navodi se u financijskom izvješću. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here