Dobit poduzetnika prerađivačke industrije 5,5 milijardi kuna

24

kune-midiUkupna bruto dobit hrvatskih poduzetnika u prvoj polovici ove godine iznosila je 9,26 milijardi kuna, a 59,2 posto tog iznosa, odnosno 5,5 milijardi kuna, ostvarili su poduzetnici iz prerađivačke industrije, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Riječ je o podacima iz obrađenih statističkih izvještaja 92.787 poduzetnika, a iz Fine navode kako su, prema istom razdoblju lani, poduzetnici u prvoj polovici ove godine ukupno gledajući relativno dobro poslovali, obzirom da su prihodi bili vrijednosno veći od rashoda, iako je ukupna bruto dobit u tom razdoblju smanjena za 50,4 posto.

U prvoj je polovici ove godine prerađivačka industrija, koja je, ističu iz Fine, nakon tri godine po ostvarenoj bruto dobiti preuzela primat od trgovine, zabilježila vrijednosno najveću bruto dobit, ali u usporedbi s prvim prošlogodišnjim polugodištem bilježi se pad bruto dobiti i u toj djelatnosti, i to za 52,3 posto.

Na drugom su mjestu, s ukupnom bruto dobiti od 1,35 milijardi kuna, poduzetnici iz djelatnosti informacija i komunikacija, koji su u odnosu na lani dobit uvećali za 3,1 posto, dok je bruto dobit poduzetnika iz djelatnosti trgovine na veliko i malo iznosila 1,16 milijardi kuna. Prema prvoj polovici prošle godine bruto dobit trgovaca, pokazuju podaci Fine, umanjena je za čak 55,4.

Bruto dobit ostvarena je i u većini ostalih djelatnosti, uz izuzetak njih četiri – djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (gubitak od 977 milijuna kuna), građevinarstvu (283 milijuna kuna), poslovanja nekretninama (100 milijuna kuna), te poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (83 milijuna kuna), u kojima su rashodi premašili prihode.

Izvješće Fine obuhvaća i podatke o prosječnoj mjesečnoj neto plaći 841.396 zaposlenih kod hrvatskih poduzetnika, a koja je u prvoj polovici ove godine iznosila 4.676 kuna te je prema istom razdoblju lani povećana za svega jednu kunu. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here