U Hrvatskoj lani na kavu potrošeno 640 milijuna kuna

11

Hrvatska kućanstva su u 2011. godini na konzumaciju kave utrošila oko 640 milijuna kuna, pri čemu je 431 milijun potrošeno na mljevenu i kavu u zrnu (tzv. tursku kavu), 95 milijuna na instant kavu, a 114 milijuna kuna na mikseve kave, objavila je agencija za istraživanje tržišta GfK Hrvatska.

kava-konzumacija-midiPrema podacima International Coffee Organisation iz 2010. godine, godišnja potrošnja kave u svijetu po glavi stanovnika iznosi prosječno 4,8 kg. Prosjek u Europskoj Uniji je 5,8 kg, dok se u Hrvatskoj procjenjuje na 5,1 kg po glavi stanovnika. Istraživanje GfK Panel kućanstava pokazalo je kako Hrvati više od svjetskog prosjeka vole izlaziti i sjediti po kafićima i pozivati goste u dom, što su savršeni ambijenti za konzumaciju kave.

Kao što se u različitim zemljama kava priprema na različite načine, tako postoje razlike među pojedinim zemljama u potrošnji ove namirnice. Računa se da od svaka tri čovjeka dva piju kavu.

Kada se usporedi potrošnja kave, u prvoj polovici 2012. godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje primjetan je pad volumena u segmentu turske kave, ali vrijednost time nije pogođena zbog povećanja prosječnih cijena po kojima kućanstva kupuju mljevenu kavu i kavu u zrnu.

Instant kava je bila u problemima kroz zadnjih nekoliko godina, međutim u prvoj polovici ove godine bilježi i količinski i vrijednosni oporavak, dok su miksevi u padu.

Istraživanje je također pokazalo da mljevena kava i kava u zrnu u strukturi potrošnje kućanstava rastu na račun drugih kategorija pića, unatoč smanjenoj potrošnji stalnih kupaca ove kave.

Konzumna kava rasla je na račun instant vitaminskih napitaka, juiceva i coffee mikseva, a njoj su udio uzimali radleri, čajevi i bezalkoholna gazirana pića.

Radleri nisu očigledan konkurent kavi, ali su prijetnja svim kategorijama pića jer kućanstvo raspolaže s određenom količinom novca pa kada se dio novca daje za kupovinu radlera, ostaje manje za kavu, zaključuje se u istraživanju.

Kupci instant kave u prvoj su polovici godine povećali svoja izdavanja na mikseve, tursku kavu, bezalkoholna gazirana pića i mineralnu vodu. Nakon duljeg vremena stagnacije, instant kave su napokon u “zelenom”: rasle su na račun drugih kategorija pića, kao i zbog povećane potrošnje stalnih kupaca instant kave.

Miksevi padaju zbog smanjene potrošnje stalnih kupaca ovog segmenta te zbog migracije kupaca u druge kategorije pića: radlere, čajeve, instant vitaminske napitke i mljevenu kavu i kavu u zrnu.

GfK Panel kućanstava je kontinuirano istraživanje u kojemu se podaci prikupljaju na temelju dnevnika kupovine koji ispunjava 1500 kućanstava u Hrvatskoj. Uzorak je reprezentativan prema regiji, veličini naselja, broju članova kućanstva te broju djece ispod 14 godina.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here