Jakovina: Prestankom isporuke mlijeka radite štetu svima

39

Mljekari okupljeni u Koordinaciju udruga proizvođača mlijeka, koja okuplja 27 udruga iz sedam kontinentalnih županija i koji su najavili obustavu isporuke ukoliko im se ne jamči cijena mlijeka od 4,05 kuna, pozvani su da odustanu od takve namjere.

Iz Ministarstva poljoprivrede im je poručeno da će na taj način, osim sebi, nanijeti štetu i mljekarskoj industriji te su pozvani da se strpe do idućega tjedna kad će se sastati Savjet za mlijeko, biti predstavljen ‘mliječni kodeks’ i mjere za pomoć mljekarima.

Nezadovoljnim proizvođačima putem medija obratio se i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, rekavši kako ‘obustava isporuke mlijeka nije najbolje rješenje ni za proizvođače ni za mljekarsku industriju’, uz napomenu kako bi obustava isporuke mlijeka ‘donijela dodatne gubitke i za proizvođače i za mljekare’.

Za iduću srijedu je najavio sjednicu Savjeta za mlijeko na kojem će biti prezentiran ‘mliječni kodeks’, dokument koji je usuglašen s ‘mljekarskim paketom EU-a’, te će biti predstavljene i mjere koje bi trebale pomoći mljekarskom sektoru. Kodeksom bi se, kako je najavio ministar Jakovina, uredili svi odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu.

‘Mjere koje su poduzete su isplata još dvije rate mlijeka za 2012. koja je neka vrsta avansa isplate potpora, zatim cijeli paket mjera kroz HBOR vezano uz poček i moratorij za kredite koji su u operativnim programima. I u Saboru je jučer predstavljen novi Zakon o potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim je definirano da postoje specifična plaćanja za osjetljive sektore, a tu spada i sektor govedarstva. Pronašli smo i mogućnost za proizvodnu 2012. da se iznađe dodatnih 167 milijuna kuna za mliječne krave, krave dojilje i tovno govedarstvo’, rekao je ministar Jakovina agenciji Hina.

Podsjetio je i kako Ministarstvo poljoprivrede ne određuje otkupnu cijenu mlijeka. Kad je ‘mliječni kodeks’ u pitanju, navodi kako je to model po kojem se radi u EU-u i koji će proizvođačima dati ‘kvalitetno polazište za pregovore s otkupljivačima’.

Iz Ministarstva poljoprivrede su tportalu potvrdili kako ‘negativni trendovi u sektoru mljekarstva nisu nešto što se dogodilo posljednjih mjeseci’ te iznijeli podatke po kojima je u prošloj godini od isporuke mlijeka odustalo 2.228 farmi. Do posljednjeg dana kolovoza ove godine mlijeko su prestale isporučivati 963 farme.

‘Mišljenja smo da se pojam zatvaranja farmi krivo upotrebljava koristeći se umjesto pojma odustajanja od proizvodnje, jer konkretni podaci o zatvaranju farmi ne postoje. Dio farmi koje su odustale od isporuke mlijeka drži i dalje krave za proizvodnju mlijeka za proizvodnju mliječnih proizvoda namijenjenih tržištu ili drže krave u sustavu krava-tele’, navode u ministarstvu.

Po podacima kojima raspolažu, razvidno je i da se uz uvoz, izvoze značajne količine mliječnih proizvoda u druge zemlje, pa je u razdoblju od 2002. do 2011. godine 48 posto uvoza pokriveno izvozom.

Na kraju navode kako je prošle godine u Hrvatskoj proizvedeno 91,9 posto higijenski ispravnog mlijeka te da se ove godine količine takvog mlijeka povećavaju, te stoga vjeruju da domaći proizvođači zdravstvenom ispravnošću i kvalitetom mlijeka i mliječnih proizvoda mogu konkurirati proizvođačima zemalja članica EU-a. (Tportal)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here