Nadzorni odbor potvrdio strategiju srednjoročnog razvoja Mercator Grupe

33

mercator-dunajska-ftdNadzorni odbor Poslovnog sistema Mercator d.d. na današnjoj je sjednici usvojio novu srednjoročnu gospodarsku strategiju Grupe za razdoblje 2013. – 2016., izvijestili su iz najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Kako se navodi, Grupa će se u narednom razdoblju fokusirati na osnovnu djelatnost na pet glavnih tržišta, a u postizanju strateških ciljeva usredotočit će se na ključne stupove poslovanja: optimizaciju (pojednostavljenje organizacije i procesa, dostizanje ciljane produktivnosti, optimizaciju svih troškova i financijsku stabilnost), profitabilnost, usredotočenost (na države s potencijalom rasta, na potrošača i osnovnu djelatnost) te rast.

Grupa Mercator u 2013. godini planira ostvariti 2,9 milijardi eura prihoda od prodaje, tri milijuna eura dobiti te preokrenuti negativne trendove koji su u ovom trenutku prisutni.

Strategijom se planira u 2016. godini ostvarenje dobiti iz redovnog poslovanja na nivou 4% neto prihoda (EBIT marža) što bi bilo iznad prosjeka kojeg je posljednjih godina ostvarila konkurencija, navode iz Mercatora.

U priopćenju se podsjeća kako je Uprava Mercator Grupe donijela niz mjera, koje već i provodi, kako bi se povećala troškovna učinkovitost i omogućila optimizacija poslovnih aktivnosti. Između ostalog, kažu, to će značajno smanjiti opće i režijske troškove.

Pozitivni učinci poduzetih mjera i novi pristupi komercijalnom segmentu poslovanja dijelom će se odraziti na rezultate u 2013. godini, a u većoj mjeri od 2014. nadalje. Dio ostvarenih ušteda bit će namijenjene potrošačima kroz povećanu konkurentnost ponude i povećanje zadovoljstva kupaca. U 2016. godini planiran je poslovni rezultat u visini od 77 milijuna eura.

U razdoblju 2013.- 2016. Mercator Grupa će se fokusirati na investicije s najvećim potencijalom rasta i dobiti te će investirati ukupno 280 milijuna eura. Mercator Grupa 2016. godine planira prihode od prodaje u visini od 3,3 milijarde eura.

Grupacija nastavlja s projektom monetizacije s ciljem smanjenja zaduženosti. Izvedba projekta predviđena je za prosinac 2012., a sredstva od prodaje nekretnine bit će usmjerena na smanjenje duga. Tijekom 2013. i u prvoj polovici 2014. poseban naglasak stavit će se na dezinvesticije. Monetizacijom i dezinvestiranjem Grupacija će smanjiti zaduženje za oko 300 milijuna eura, ističe se u priopćenju Mercatora.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here