Organski proizvodi još uvijek suočeni s cjenovnim preprekama

22

eko-kupnja-midiPrema najnovijoj studiji “GfK Green Gauge Report” ključni aspekti “zelene” kulture, od organskog kupovanja do recikliranja, doživjeli su veliki pomak u posljednjih 20 godina. “Zeleno” također ide digitalno: 29% korisnika pametnih telefona koristi aplikacije da smanje utjecaj na okoliš.

Ali u vrijeme sporog ekonomskog oporavka ova značajno veća pažnja “ekološkom prijateljstvu” ipak ne vrijedi za mnoge potrošače jer ne rezultira stvarnom kupnjom.

Spomenuta studija pokazuje da je u zadnjih 12 mjeseci 73% potrošača u SAD-u kupilo neki organski proizvod. Proizvodi koji su doživjeli posebno vidljive pomake (od 2007. godine) su hrana, sredstva za čišćenje u kućanstvu, odjeća te hrana za kućne ljubimce.

Nadalje, 93% Amerikanaca kaže da su u proteklih godinu dana učinili nešto na štednji energije u svom kućanstvu, a 77% ih je učinilo nešto i na štednji vode za potrebe svog kućanstva.

Digitalni mediji pomažu u jačanju “zelene svijesti”. Tako se 29% korisnika smartfona okrenulo aplikacijama za smanjenje njihova utjecaja na okoliš – taj postotak raste na čak 44% kod Generacije Z (dob od 18 do 22 godine), a na 38% kod Generacije Y (dob od 23 do 32 godine). Najčešće spomenuti tipovi aplikacija su vezani za javni transport i kućne energetske monitore.

Potrošači dodatno navode (njih 18%) da su im društvene mreže glavni izvori “zelenih” informacija a kao manji izvor informacija društvene mreže navodi još 33% potrošača.

No, “zelena” svijest i angažman ne znači nužno i “zelenu” kupovinu. Usporedba s 2008. godinom pokazuje da su potrošači u SAD-u sada manje spremni platiti više za alternative koje su prijateljske za okoliš i to prvenstveno kod automobila koji manje zagađuju okolinu (pad od 62 na 49%), te energetski štedljivih žarulja (pad od 70 na 60%).

Danas je “zelena” svijest već zaista sveprisutna – ali potrošači ju sve više nužno povezuju i s višim cijenama zbog čega je ova spoznaja vrlo bitna za marketing stručnjake i istraživače tržišta, ističu iz GfK.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here