Pad prihoda i rashoda Kraša

42

kras-prehrambena-industrija-midiKraš Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 1,3 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Grupa je u devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila ukupne prihode od 717,2 milijuna kuna te ukupne rashode u iznosu od 711,5 milijuna kuna.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi se pad ukupnih prihoda za 9,1 posto te pad ukupnih rashoda za 7,1 posto.

Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi od prodaje u visini od 396,4 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu ostvareni u visini od 284,2 milijuna kuna.

Na obujam prodaje na domaćem tržištu kao i na tržištima zemalja u regiji i dalje utječe nastavak pada potrošnje izazvan padom kupovne moći potrošača, navodi se u izvješću te napominje kako je u takvim okolnostima dodatno povećan uvoz konditorskih proizvoda.

Kraš je u prvih devet mjeseci ve godine povećao izvoz na tržišta Saudijske Arabije, Njemačke, Velike Britanije i Kosova.

Nepovoljan utjecaj na kretanje rashoda u promatranom razdoblju imalo je povećanje cijena sirovina, naročito šećera, brašna, biljnih masnoća i koštuničavog voća, navode u Krašu.

Dodatno na kretanje rashoda negativno su se odrazili povećani financijski izdaci za kamate kao i veća ulaganja u tržište.

S obzirom da se u zadnjem tromjesečju 2012. ne očekuje značajnije poboljšanje uvjeta poslovanja, poslovna politika i ciljevi usmjereni su na maksimalno prilagođavanje promjenama u poslovnom okruženju i tržišnim trendovima, s fokusom na osiguranje tekuće likvidnosti i financijske stabilnosti. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here