Prodaja komercijalne robe ‘pogurala’ dobit Tiska

18

Dobit Tiska iz prvih devet mjeseci ove godine iznosi 8,26 milijuna kuna i viša je za 13,7 posto prema dobiti iz istog prošlogodišnjeg razloga, pokazuju podaci iz nekonsolidiranog izvješća koje je Tisak danas dostavio Zagrebačkoj burzi.

tisak-kiosk-large2Financijski izvještaj Tiska sastavljen je na nekonsolidiranoj osnovi, obzirom da većinski vlasnik, koncern Agrokor, izrađuje konsolidirane izvještaje svih povezanih društava, uključujući i Tisak te tvrtke koje on posjeduje ili u kojima ima vlasničke udjele (Tisak medija, Tisak Beograd, A1 direkt Ozalj, Slobodna Dalmacija trgovine, Vjesnik usluge i Backstage).

Ukupni prihodi Tiska u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 2,49 milijardi kuna i prema istom su lanjskom razdoblju povećani za 3,13 posto.

U otežanim uvjetima poslovanja zbog produbljenja gospodarske krize i pada potrošnje, stoji u izvještaju poslodavstva Tiska, osnovne kategorije roba, tj. tiskovine, prepaid bonovi i duhan, bilježe znatne negativne trendove.

No, rast ukupnog prihoda Tiska najvećim je dijelom rezultat rasta prodaje komercijalne robe kroz kanal maloprodaje, proširenje veleprodajnog asortimana uvođenjem novih robnih marki. Također, rast prihoda se pripisuje i uspješnom uvođenju niza novih proizvoda i usluga koji su generirali značajan promet, a to su elektronička roba i usluge te financijske usluge.

Ukupni rashodi Tiska istodobno su povećani za 3,07 posto, na 2,48 milijardi kuna, prvenstveno kao rezultat povećanog ukupnog prometa, navodi se u izvješću te dodaje da poslovodstvo tvrtke radi na racionalizaciji troškova na svima razinama.

Stoga je nešto niži rast troškova u odnosu na rast prihoda rezultirao ostvarenom dobiti prije oporezivanja u iznosu od 9,9 milijuna kuna, što je povećanje od 19,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2011., stoji u izvješću. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here