Cefta težak test hrvatske politike u EU odlučivanju

31

Cefta je test koji će posvjedočiti može li hrvatska administracija sudjelovati u kreiranju trgovinske politike EU i odlučivanju.

Na tržištu Cefte (Srednjoeuropski ugovor o slobodnoj trgovini) prisutno je 750 hrvatskih tvrtki čiji je asortiman prepoznatljiv i tražen. Stoga je naš interes da tradicionalno dobre rezultate trgovanja s Ceftom zadržimo i nakon ulaska u članstvo Europske unije.

To neće biti lako, no vjerujemo da bi poslovnom suradnjom s hrvatskim tvrtkama i EU mogla otvoriti širi prostor svojim izvoznicima na tržišta Cefte, rekao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica na skupu “Hrvatska i trgovinska politika EU, izazovi i mogućnosti” održanom 16. studenoga u Zagrebu.

Iako se od zamjenika generalnoga direktora Opće uprave za trgovinu Europske komisije očekivao konkretniji odgovor upravo na veliku enigmu vezanu uz status Cefte, Peter Balas uzvratio je tek kako “neće biti moguće zadržati sadašnje uvjete, no članstvo u Uniji hrvatskim tvrtkama otvara neka nova izvozna tržišta, poput afričko-pacifičkih, gdje sada nisu prisutne”.

Član Uprave Adrisa Plinio Cuccurin upozorio je na to da je “Cefta test koji će posvjedočiti može li hrvatska administracija sudjelovati u kreiranju trgovinske politike EU i odlučivanju”.

Članstvo u EU, ocijenio je Cuccurin, donosi niz prednosti, ali otvara i mnoge probleme. Jedan je ponovno uvođenje viznog režima za turiste iz Rusije, čija potrošnja na Jadranu po sezoni prelazi 100 milijuna eura.

Predsjednik Uprave Jadran galenskog laboratorija Ivo Usmiani drži da će farmaceutska industrija u cjelini profitirati ulaskom u EU jer ima tretman strateške djelatnosti koja donosi rast i zaposlenost. (Poslovni.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here