HOK traži odgodu primjene Zakona o fiskalizaciji

35

Nakon što je Hrvatski sabor 23. studenoga usvojio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) danas su upozorili na visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni i održavanja kao i na visoke kazne te ujedno zatražili odgodu primjene Zakona za sve obveznike fiskalizacije do 1. srpnja 2013.

Vezano za donošenje Zakona, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec izrazio je zabrinutost što će obrtnici imati visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni, neizbježne izvanredne troškove nadogradnje i kasnijih popravaka uređaja i softvera i to pod prijetnjom prekršajnih kazni do 500.000 kuna.

U nekim je zemljama u troškovima uvođenja fiskalnih blagajni participirala država, a Hrvatska obrtnička komora zalaže se za takav model, kazao je Ranogajec.

“HOK poziva Ministarstvo financija i Poreznu upravu na razumijevanje prilikom početnih nadzora kod primjene Zakona. Više edukacije, a manje represije pravi je put koji će dati rezultate jer su obrtnici na svim razinama, a ne samo u turizmu i ugostiteljstvu, zainteresirani za dostizanje visoke kvalitete i konkurentnosti u poslovanju”, kaže se u priopćenju.

Prema odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom od 1. siječnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije i to za velike i srednje poduzetnike prema odredbama Zakona o računovodstvu bez obzira na djelatnost koju obavljaju, te za obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost Pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (Oznaka I područja NKD 2007.).

Od 1. travnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost trgovine na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikla (Oznaka G područja NKD 2007.), te obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja.

Od 1. srpnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za sve obveznike fiskalizacije.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here