Od 1. prosinca skuplje cigarete i rezani duhan

38

Od 1. prosinca u Hrvatskoj će poskupjeti cigarete i sitno rezani duhan jer Vlada podiže trošarine na duhanske proizvode.

Minimalna trošarina na tisuću komada cigareta podiže se s 325 na 486 kuna, a prema nekim procjenama to bi u prvom valu moglo značiti poskupljenje kutije od 20 cigareta za najmanje jednu, ali možda i dvije kune. Kad je u pitanju sitno rezani duhan minimalna trošarina raste s 234 na 325 kuna po kilogramu.

Vlada ovom odlukom ispunjava obvezu koju je Hrvatska prihvatila u pregovorima s Europskom unijom, po kojoj s danom pristupanja Uniji ukupna trošarina na sve cigarete mora iznositi najmanje 57 posto prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalno 64 eura na 1000 komada cigareta, piše Novi list.

Na taj način država će već u prosincu u proračun prikupiti 24,2 milijuna kuna više nego što su duhanske trošarine donosile dosad, a u sljedećoj će godini od tih trošarina, ako građani Hrvatske ne odluče prekinuti s lošim navikama, skupiti dodatnih 300 milijuna kuna. (Novi list)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here