Danone reže troškove

65

Francuska prehrambena grupa Danone objavila je da priprema plan smanjenja troškova kojim u iduće dvije godine u Europi planira uštedjeti oko 200 milijuna eura kako bi se lakše nosila s dugotrajnim razdobljem pada gospodarskih aktivnosti.

Pojedinosti plana nisu objavljene jer ga uprava prethodno mora podastrti radničkom vijeću, a protegnut će se na 2013. i 2014. godinu. U priopćenju se navodi tek da će fokus biti na općim i administrativnim troškovima.

Viši potpredsjednik uprave Laurent Sacchi rekao je tek da bi plan mogao uključiti ukidanje radnih mjesta u upravi i administraciji, ali neće rezultirati zatvaranjem tvornica.

Danone širom svijeta zapošljava 102 tisuće radnika, uključujući njih 27 tisuća u Europi, od čega je trećina njih angažirana na menadžerskim pozicijama, izjavio je Sacchi.

Uprava će s radnicima razgovarati najkasnije do 13. ožujka.

Iz Danonea su najavili da će plan smanjenja troškova biti popraćen i mjerama poboljšanja produktivnosti, koje bi trebale osigurati uštedu dodatnih 500 milijuna eura godišnje.

Najveći proizvođač jogurta u svijetu bori se s oštrim padom prodaje u štednjom pogođenoj južnoj Europi, posebno u ključnom španjolskom odjelu mliječnih proizvoda.

Stoga su upozorili da će im se ove godine marža operativne dobiti smanjiti za pola postotnog boda.

Ujedno ih američki dioničar Nelson Peltz podvrgava pritisku da poboljšaju maržu i podignu vrijednost svojih dionica.

Suosnivač američke investicijske tvrtke Trian Fund Management LP kupio je jedan posto dionica Danonea za 310 milijuna eura. Procjenjuje da bi do kraja 2014. Danoneova dionica mogla ojačati više od 60 posto, na 78 eura.

Peltz je naglasio da podupire upravu Danonea, ali smatra da se stanje u kompaniji može poboljšati povećanjem operativne marže, dodatnim smanjenjem troškova i suzdržavanjem od spajanja koja razvodnjavaju vrijednost kompanije.

Želi da Danone do 2015. poveća profitnu maržu za jedan postotni bod, s očekivanih 14,1 posto u ovoj godini. (Business.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here