E-trgovina drastično mijenja tržište logističkih nekretnina

129

Prema posljednjem izvješću CBRE-a porast internetske trgovine i kupovine putem mobitela ima značajan utjecaj na potražnju za logističkim prostorom.

Specifični zahtjevi koje nameće višekanalna prodaja oblikuju nove trendove na tržištu nekretnina, kako bi se zadovoljila rastuća potreba za prostorima koji su u stanju vršiti brzu i učinkovitu dostavu sve većem broju krajnjih korisnika. U zadnje dvije godine online trgovina zauzima visok udio na europskom tržištu logističkih nekretnina.

U Nizozemskoj, primjerice, od 2010. na internet trgovinu otpada 60 posto ukupne potražnje, a višekanalna prodaja drži dosta visoke tržišne udjele i u drugim europskim zemljama.

U Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Rusiji i Španjolskoj 40 posto bukiranosti logističkog prostora u posljednje dvije godine može se pripisati značajnom porastu u e-trgovini.

Rast potražnje za logističkim nekretninama koje su u stanju zadovoljiti potrebe skladištenja i dostave online narudžbi također traži dodatne napore i od cjelokupnog lanca opskrbe.

U mnogim zemljama potrošači zahtijevaju brzu dostavu, već idućeg dana ili čak na sam dan narudžbe, a kao rezultat toga jača potražnja za tzv. crossdokovima, objektima specijaliziranim za rukovanje i sortiranje tereta velikog obujma i otpravu obrađenog tereta do krajnjih korisnika.

Lokacijski zahtjevi također igraju veliku ulogu u određivanju gdje će se ubuduće razvijati ovakva moderna logistička infrastruktura. Kao i kod tradicionalnih skladišnih prostora, vrlo je važna prometna povezanost s velikim gradovima.

Međutim, prostori koji se bave višekanalnom prodajom potrebuju i velik broj kvalificiranih radnika, i stoga utječu na broj novostvorenih radnih mjesta prema ovom tipu objekta. CBRE očekuje kontinuirani i jaki rast online trgovinske aktivnosti tijekom iduće dvije godine.

U nedavnom istraživanju pokazalo se da 63 posto anketiranih trgovaca smatra da će u potpunosti integrirati višekanalni prodaju u svoje poslovanje do 2015. godine.

Takav rast će značajno opteretiti opskrbni lanac i portfelj logističkih nekretnina jer će trgovci nastojati profitirati na brzorastućoj potražnji. Utjecaj e-trgovine na logističke operacije trgovaca i njihovih distribucijskih partnera su potencijalno vrlo duboke.

Tradicionalni lanci opskrbe podrazumijevaju transport dobara od proizvođača ili uvoznika putem regionalnog distribucijskog centra, ili lokalnog skladišta, do trgovine. (Business.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here