Izvozni hit BiH – maline

82

BiH je u proteklih godinu dana povećala izvoz malina za 320 posto. Nijemci, Austrijanci, Nizozemci jeli su ove godine maline iz BiH, pišu Nezavisne novine.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH kažu da je ovo najbolji postignuti rezultat kada je u pitanju izvoz. Kako je riječ o velikom potencijalu, očekuje se i podrška nadležnih ministarstava kako bi se i iduće godine proizvodnja mogla širiti.

Amir Makić iz Bužima počeo je s uzgojem maline prije pet godina. Jedan je od najuspješnijih proizvođača maline u BiH, a gotovo cjelokupnu proizvodnju izvozi u zemlje Europske unije.

“Malina je kultura koja se u našim uvjetima jako dobro prilagođava. Sorte koje smo počeli saditi namijenjene su za upotrebu u svježem stanju. Prvi naši kontakti i iskustva bili su takvi da je tržište primilo takvu robu, i onda smo krenuli u intenzivniju proizvodnju. Sad imamo 30 hektara u punoj proizvodnji i tendencija nam je daljnje širenje te površine”, kaže ovaj uzgajivač.

Zarada od ovogodišnjeg plasmana malina je bila oko 700.000 KM. Planirano je da se u idućoj godini izvoz udvostruči. Uz malo sluha nadležnih organa, BiH bi već iduće godine mogla ući u prvih deset proizvođača malina u svijetu. (Nezavisne novine)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here