Mercator-H: Fokus na pristupačnije cijene i male formate

69

Član uprave Mercator Grupe zadužen za područje trgovačkog poslovanja na slovenskom i hrvatskom tržištu, Igor Maroša, predstavio je strategiju kojom se u nadolazećem periodu planira Mercator u Hrvatskoj cjenovno i lokacijski približiti svim kupcima te najavio otvorenje trgovina manjih formata.

Prema njegovim riječima, Mercator je u svoju strategiju poslovanja za razdoblje 2013.-2016. integrirao europski trend razvoja trgovina manjih formata koje su cjenovno prilagođenije kupcu.

Maroša je za četvrtak, 6. prosinca, najavio otvorenje Mercatorovog marketa u zagrebačkoj Savici, a paralelno s time bit će otvorene i dvije novouređene trgovine u Karlovcu (5.12.) i Velikoj Gorici (13.12.).

Pored razvoja s manjim formatima, Mercator se u 2012. fokusirao na mijenjanje cjenovne percepcije.

Najnovije istraživanje GfK, koje prati stanje u trgovini s aspekta potrošača te kretanje cijena trgovaca prema kriterijima praćenja FMCG košarice, u trećem kvartalu 2012. pokazuje da je Mercator svoje cijene u protekle dvije godine smanjivao te ih je u rujnu snizio za 5 posto u odnosu na početak promatranog razdoblja, dok je Getro u istom razdoblju svoje cijene smanjio za 15,7%, odnosno najviše od sedam promatranih trgovaca i time dokazao, ističe Maroša, da želi učvrstiti poziciju jednog od najjeftinijih trgovačkih lanaca.

Iako je Mercator snizio cijene, zadržao je visoki nivo usluge u kupovini što dokazuju i posljednji rezultati Mystery shoppera u studenom 2012. godine.

“Mercator je danas cjenovno pristupačna trgovina. Posljednjih godinu dana intenzivno radimo na kategoriji cijena što dokazuju i istraživanja, a pritom zadržavamo standard ugođaja u kupnji kao konkurentsku prednost. Daljnji razvoj usmjerit ćemo na manje formate u urbanim područjima s fokusom na širenje maloprodajne mreže u Zagrebu, Istri i većim gradovima Hrvatske. Intenzivnije ćemo raditi na širini ponude naše trgovačke marke jer kupci sve više percipiraju njen omjer kvalitete i cijene u odnosu na uvriježene proizvode brendova”, izjavio je Maroša.

On je pojasnio kako će se u Mercator dodatno posvetiti kvaliteti i izboru ponude voća, povrća, mesa i kruha. Ugodan ambijent, ljubaznost djelatnika i kvaliteta ponude, posebno svježih odjela, rekao je, ono je po čemu nas kupci posebno prepoznaju.

U novoj strategiji ključna promjena bit će veća fokusiranost na prepoznavanje potreba kupaca, bolje upravljanje formatima trgovina i robnim grupama s usmjerenošću na zadovoljenje najširih segmenata kupaca te razvijenu prodajnu mrežu i formate, zaključio je.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here