Poziv za sudjelovanje u Indeksu DOP-a

145

Natječaj ove godine počeo 26. studenoga, a trajat će do 15. siječnja 2013. godine

Indeks DOP-a, zajednički projekt Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HRPSOR), održava se već petu godinu zaredom, a na današnjoj konferenciji za medije u Zagrebu otvoren je upitnik za sudjelovanje.

Indeks DOP-a je projekt koji prepoznaje sve više gospodarstvenika, a tim se projektom poslovna zajednica promovira i u inozemstvu. Riječ je o poslovanju i aktivnostima koje izlaze iz zakonom propisanih okvira, a predstavljaju odgovornost i brigu o budućim generacijama koje dolaze, kazala je potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta napomenuvši kako je DOP način upravljanja po kojem se profit ostvaruje na odgovoran način.

Tvrtke uključene u DOP posljednjih su godina i tvrtke nagrađene komorskom Zlatnom kunom, a kriteriji poslovne uspješnosti za dodjelu Zlatne kune kriteriji su i za sudjelovanje u Indeksu DOP-a.

Poziv za sudjelovanje u Indeksu DOP-a upućen je na 1500 adresa – velikih, srednjih i malih tvrtki, a interesa je bilo i kod tvrtki izvan toga popisa. Ulaskom Hrvatske u EU ovaj će projekt dobiti svoje još važnije mjesto, kazala je Trnokop-Tanta, dodavši kako je natječaj ove godine počeo 26. studenoga, a trajat će do 15. siječnja 2013. godine kada će završiti popunjavanje upitnika.

O društveno odgovornom poslovanju organizirat će se i seminar 11. prosinca uz sudjelovanje veleposlanstava Nizozemske, Norveške, Švedske i Danske, zemalja koje imaju značajnog iskustva te vode brigu o DOP-u.

Projekt DOP-a rad je hrvatskih stručnjaka, a u izradi softvera sudjelovao je i Ericsson Nikola Tesla. Jedna je od inicijativa i uključivanje u dodjelu Europske nagrade DOP-a, istaknula je Trnokop-Tanta.

Pomoćnik direktorice Sektora za industriju HGK Zoran Barišić naglasio je da je Indeks DOP-a metodologija koja hrvatskim poduzećima omogućuje procjenu društveno odgovornih praksi i njihovu usporedbu u odnosu na druga poduzeća.

Metodologija definira niz kriterija za ocjenjivanje dobrovoljnih praksi hrvatskih tvrtki u šest osnovnih područja: ekonomska održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju, radna okolina, zaštita okoliša, tržišni odnosi i odnosi sa zajednicom.

Rađena je po uzoru na slične metodologije, kao što su Dow Jones Sustainability i Business in the Community CR Index. O važnosti ovog projekta govori i činjenica da su društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj ugrađeni u temeljne dokumente EU.

Kako je istaknuo, upitnik, koji je poslan na adrese 1500 najuspješnijih tvrtki, za velike i srednje tvrtke ima 119 pitanja, za male tvrtke 61 pitanje, dok za javna poduzeća upitnik ima 95 pitanja.

Maksimalno je moguće dobiti 100 bodova. Osnovne informacije mogu se dobiti na adresi http://dop.hgk.hr/dop, a upitnik se ispunjava isključivo on-line. Nakon zatvaranja upitnika, rezultate će dobiti svaka tvrtka kako bi ih mogla analizirati te utjecati na unapređivanje svoga poslovanja.

Ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) Mirjana Matešić istaknula je kako se svake godine predstavi neka novost, a ove je godine mogućnost sudjelovanja na natječaju za Europsku nagradu za DOP, koji će biti proveden u prvoj polovini 2013. godine, a svečana dodjela održat će se u lipnju 2013. u Bruxellesu.

Projekt financira Europska komisija, a u njemu sudjeluje 29 zemalja. Preduvjet je sudjelovanja u natječaju za europsku nagradu sudjelovanje u Indeksu DOP-a, s time da poslovni subjekt treba za partnera imati jedan neposlovni subjekt.

Rok za popunjavanje obrasca je veljača sljedeće godine. U travnju će se dodijeliti domaća nagrada, i to dvije nagrade u dvije kategorije. Dva će hrvatska predstavnika sudjelovati u europskoj dodjeli u Bruxellesu u lipnju sljedeće godine, istaknula je Matešić dodavši kako će se edukativna radionica za indeks DOP-a i za europsku nagradu održati 18. prosinca u Zagrebu.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here