Vijeće za prehrambenu industriju o problemima u sektoru

45

Prehrambena industrija opterećena je mnogobrojnim naslijeđenim problemima, a očekuje nas teška godina zbog čega je nužno da se u dijalogu s Ministarstvom poljoprivrede i Vladom pronalaze načini da se zadrži zaposlenost, proizvodnja te osiguraju povoljniji uvjeti poslovanja, zaključeno je na jučer održanoj prvoj sjednici Vijeća za prehrambenu industriju, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Vijeća za prehrambenu industriju imenovao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a sastavljeno je od predstavnika najvećih prehrambenih kompanija, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Ekonomskog instituta Zagreb te Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vijeće je, kako se navodi u priopćenju, osnovano s ciljem praćenja i razmatranja stanja prehrambeno prerađivačke industrije, predlaganja mjera radi povećanja konkurentnosti, proizvodnje i prodaje na domaćem i inozemnom tržištu te poduzimanja konkretnih inicijativa.

– Potpuno svjesni strateške važnosti prehrambene industrije za hrvatsko gospodarstvo, koje je i u godinama krize uspjelo zadržati dobre poslovne rezultate, odlučili smo poduzeti sve raspoložive mjere industrijskih politika kako bi osnažili tržišnu poziciju prehrambene industrije, kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Istaknuo je kako je za daljnji razvoj prehrambene industrije 2013. ključna, budući da će od 1. srpnja, ulaskom Hrvatske u EU, izvoz biti opterećen višim troškovima, dok se domaće tržište otvara za snažnu inozemnu konkurenciju.

– Zbog toga je nužno da se u dijalogu s prehrambenom industrijom pronalaze rješenja te formiraju ciljevi industrijske politike za predstojeće razdoblje, kazao je Jakovina.

Članovi Vijeća prihvatili su osnivanje i rad u Vijeću kao i inicijativu da se Vijeće sastaje jednom mjesečno.

Sastanci Vijeća za prehrambenu industriji održavat će se na mjesečnoj razini pa bi tako već u siječnju trebao biti organiziran sastanak vezan za problematiku izlaska iz CEFTA-e te svih promjena koje će uslijediti na tržištu kao i osiguravanja povoljnijih uvjeta kreditiranja.

Na tom bi sastanku trebali sudjelovati predstavnici Vlade te Državnog ureda za trgovinsku politiku koji su direktno uključeni u pregovore s Europskom komisijom oko uvjeta poslovanja nakon izlaska iz CEFTA-e te predstavnici HBOR-a. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here