Viro ipak ostaje na Zagrebačkoj burzi

28

Glavna skupština dioničara Viro tvornice šećera nije prihvatila prijedlog Uprave za povlačenjem dionica tvrtke s Uređenog tržišta Zagrebačke burze, priopćila je tvrtka na Zagrebačkoj burzi.

Prijedlog odluke o povlačenju s Uređenog tržišta Zagrebačke burze dan je kako bi se Viro u potpunosti pripremio za nove uvjete poslovanja koji ovu šećeranu očekuju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, stoji u priopćenju.

Od 1. srpnja 2013. godine hrvatska industrija šećera moći će proizvoditi maksimalno 192.877 tisuća tona šećera, a u europski će proračun morati uplaćivati 12 eura po toni šećera, odnosno 2,3 milijuna eura godišnje.

“Uz nižu proizvodnju i dodatne troškove koji nas očekuju u Europskoj uniji, Viro je odlukom Ministarstva poljoprivrede o raspodjeli proizvodne kvote neočekivano izgubio više 10.000 tona kvote godišnje, što će nam u sedmogodišnjem razdoblju uzrokovati gubitak od 380 milijuna kuna”, izjavio je Željko Zadro, predsjednik Uprave Viro tvornice šećera.

Ostanak na Zagrebačkoj burzi, s obzirom na stanje tržišta kapitala, za Viro predstavlja značajan direktni i indirektni trošak koji će imati dodatan negativni utjecaj na poslovne rezultate tvrtke, stoji u priopćenju Vira.

Glavna skupština prihvatila je prijedlog o isplati dividende u iznosu od 20 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2011. godine u ukupnom iznosu od 27,7 milijuna kuna. Dividenda će biti isplaćena najkasnije do 26. siječnja 2013. godine. (Poslovni.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here