Agrokor među 250 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu

47

Ukupni prihodi 250 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu u prošloj su fiskalnoj godini dosegli 4 bilijuna dolara, pokazuje izvještaj konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte “Globalna snaga maloprodaje u 2013.”

U ovo se društvo uvrstila i Agrokorova maloprodaja, zauzevši 226. mjesto. Također, zahvaljujući prosječnom godišnjem rastu koji je u razdoblju od 2006. – 2011. iznosio 16,1 posto, uspjela se plasirati i na 31. poziciju među 50 najbrže rastućih trgovačkih lanaca na svijetu.

Unatoč globalnoj ekonomskoj krizi, najveći su trgovački lanci zabilježili 5 postotni rast prihoda, ponajviše zahvaljujući tržištima zemalja u razvoju. Najveći doprinos rastu dale su zemlje Bliskog istoka, Južna Amerika i zemlje pacifičkog dijela Azije (bez Japana).

“Za desetak najvećih trgovačkih lanaca na svijetu rast je i dalje utemeljen na globalnom širenju maloprodajne mreže, kojim su nastojali kompenzirati usporavanje do kojeg je došlo na matičnim tržištima”, navodi Vladimir Milošević, partner u Deloitteovom Odjelu financijskog savjetovanja.

“Osim fokusiranjem na osvajanje inozemnih tržišta, trgovački bi se lanci trebali pozabaviti i pronalaženjem inovativnih načina da poboljšaju doživljaj kupovine svojih korisnika, u čemu im prvenstveno može pomoći primjena novih kanala za komunikaciju s kupcima i uvrštavanje e-trgovine u postojeću strategiju. Ukoliko u ovome ne uspiju, posebno oni na razvijenim tržištima gdje je penetracija e-trgovine visoka, trgovački lanci riskiraju slabljenje pozicije i značajan gubitak prihoda”, zaključuje Milošević.

Gotovo polovica najbrže rastućih trgovačkih lanaca dolazi s tržišta zemalja u razvoju. Rast na tržištima u razvoju predstavlja posljedicu jačanja srednje klase, mladih i porasta direktnih stranih ulaganja.

Čak 24 od 50 najbrže rastućih trgovačkih lanaca dolazi s tržišta zemalja u razvoju, uključujući i hrvatsku Agrokorovu maloprodaju. Prihodi najbrže rastućih kompanija prosječno su rasli 22 posto u periodu od 2006. do 2011. godine, odnosno čak četiri puta brže od prihoda 250 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu u cjelini.

Sektor robe široke potrošnje (Fast moving consumer goods – FMCG) rastao je 6 posto, nadmašivši time trgovine odjećom, obućom i modnim dodacima te trgovce tehničkim proizvodima.

U ovom su razdoblju trgovci odjećom, obućom i modnim dodacima zabilježili nižu stopu rasta, koja je umjesto nekadašnjih 7 posto, iznosila 5 posto. S druge strane, trgovci tehničkim proizvodima bilježe dobru profitabilnost i značajan rast prihoda.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here