Brendovi našeg djetinjstva: Važno je zvati se Zdenka

273

Srebrni trokutići u koje je umotan Zdenka topljeni sir i njegov prepoznatljivi logotip nezaobilazan su dio odrastanja brojnih generacija na ovim prostorima

Od vrtića do škole i fakulteta, vojske, ekskurzije, izleta, za doručak, ručak ili večeru gotovo svatko se susreo s prepoznatljivim srebrnim trokutićima u koje je umotan Zdenka topljeni sir.

Dok ga većina koristi za mazanje, neki mu namjenu nalaze i u prepremi raznih umaka, a treći ga pak pohaju. Ovaj nadaleko poznati sir pravi se na obroncima Bilogore, 35 kilometara jugoistočno od grada Bjelovara.

TRADICIONALAN IMIDŽ
Prepoznatljivog, tradicionalnog imidža, Zdenka je tvrtka s dugogodišnjom povijesti u proizvodnji sireva. Osnovana je 1897. godine u Velikim Zdencima, poljoprivredno-stočarskom kraju s dugom tradicijom u proizvodnji mlijeka.

Ime je dobila 1932. godine po kćeri jednog od ondašnjih vlasnika. Fotografija, tada šesnaestogodišnje Zdenke uokvirene potkovom i četverolisnom djetelinom kao simbolom blagostanja i dvostruke sreće, postaje zaštitni znak tvrtke.

Nakon Drugog svjetskog rata, kao i sve privatne tvornice, nacionalizacijom prelazi u državno vlasništvo čime počinje njen značajniji razvoj.

Naime, početkom pedesetih godina dolazi do snažnijeg porasta otkupa mlijeka koji je uvjetovan bržim gospodarskim razvojem zemlje, poglavito turizma. Povećane količine proizvedenog i otkupljenog mlijeka diktiraju proširenje prerađivačkih kapaciteta, što prati i širenje tržišta na kojem se prodaju sve veće količine popularnog sira.

Vrlo intenzivan razvoj počinje 1970. godine kada se grade novi objekti za proizvodnju topljenih sireva i sirutke u prahu. Zdenka tako postaje jedna od najvećih i najmodernijih mljekara na području bivše Jugoslavije te sve do 1991. u glavnim gradovima tadašnjih republika ima i svoje prodajne centre.

I danas se Zdenka sirevi uspješno prodaju na teritoriju Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i drugim europskim tržištima, a godinama se izvozi i na tržište SAD-a.

MODERNIZACIJA TRADICIJE
Krajem 2010. Zdenka modernizira svoje pogone i stječe dozvolu za izvoz u zemlje EU. Nova proizvodna linija tako je danas u mogućnosti proizvesti gotovo jednu kutiju topljenog sira u sekundi. Tržišni lider u kategoriji topljenih sireva Zdenka ih danas proizvodi ukupno devet vrsta te posjeduje oznake “Hrvatska kvaliteta“ i “Superbrands“.

Modernizacija proizvodnje, međutim, nije promijenila njene osnovne postulate koji se i danas najbolje očituju kroz njezin svima prepoznatljiv zaštitini znak mlade djevojke s djetelinom i crvenom potkovom koji šalje poruku tradicionalne vrijednosti, kvalitete i vjerodostojnosti na kojima je ovaj brend utemeljen.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here