Potrošnja u studenom 11,3 posto manja od listopadske

42

Kumulativni pad u 2012. iznosi gotovo 4 posto realno, udjel supermarketa u indeksu prometa veći od 37 posto.

Padajući niz prometa u maloprodaji nastavio se i u studenom. Državni zavod za statistiku potvrdio je pad u odnosu na lanjski studeni od 5,7 posto realno, dok je u odnosu na listopad 2012. zabilježen 11,3 posto manji promet.

Značajan mjesečni pad u studenome sezonski je uobičajen, premda je ovaj put bio malo izraženiji nego u istom mjesecu prethodne dvije godine.

Na godišnjoj razini, pak, bio je to deveti mjesec uzastopnog pada, a u tim je usporedbama rast, i to mali, zabilježen samo u siječnju i veljači, odnosno prije povećanja stope PDV-a i još nekih promjena vezanih uz taj porez.

Međugodišnji pad prometa u trgovini na malo koji se otada bilježi najdublji je bio u travnju (čak -7,3 posto), a kumulativno se smanjenje potrošnje u ovoj godini s krajem studenoga posve približilo razini od četiri posto realno.

Uz i dalje nepovoljna kretanja na tržištu rada te pad realnoga raspoloživog dohotka, takvu trendu pridonosi i nastavak razduživanja kućanstava.

Građani su u potrošnji sve više usmjereni na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, dok se trajna dobra kupuju osjetno manje, pogotovo ona veće vrijednosti. To je naročito izraženo kod kupnje motornih vozila.

U toj je kategoriji i u studenome godišnji pad prometa bio najizraženiji, čak 40 posto, s tim da je kumulativno u 2012. promet motornim vozilima u odnosu na 2011. oslabio za više od 26 posto.

Prema strukturi nominalnog indeksa prometa, udjel potrošnje u supermarketima (odnosno tzv. nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama) premašuje 37 posto, a kad se tome dodaju motorna goriva, dolazi se do čak 58 posto udjela.

Kod odjeće i obuće koje ih slijede strukturnim udjelom (nešto više od sedam posto) u studenom je nominalni pad prometa bio iznadprosječnih 18 posto u odnosu na listopad i više od 11 posto u odnosu na studeni 2011.

Premda je kod odjeće i obuće to sezonska pojava, i kumulativno ta kategorija bilježi izraženiji pad nego što je slučaj s ukupnim prometom. Mjereno nominalnim indeksom prometa, u tom se segmentu maloprodaje bilježi pad od 7 posto, dok je ukupni promet u 2012. godini (ne računajući rast cijena) pao oko 0,7 posto. (Poslovni.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here