Proizvođačke cijene će ostati na visokim razinama

24

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda nastavile su s rastom i tijekom prosinca. Prema posljednjim podacima DZS-a proizvođačke cijene ukupne industrije porasle su u prosincu 4,9 posto u odnosu na isti mjesec lani, pišu analitičari u novom izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijesti.

Prevladavajući utjecaj na rast proizvođačkih cijena i dalje dolazi od rasta proizvođačkih cijena na domaćem tržištu, dok je rast proizvođačkih cijena na nedomaćem tržištu prilično blag. Proizvođačke cijene na domaćem tržištu zabilježile su godišnji rast 6,9 posto, što je blago ubrzavanje rasta u odnosu na studeni (+6,6 posto) dok je u odnosu na prosinac 2011. zabilježen snažniji rast (+5,8 posto). Ako isključimo energiju, godišnji rast proizvođačkih cijena iznosi 2,2 posto. Cijene na nedomaćem tržištu porasle su 1,6 posto godišnje.

Promatrajući promjene proizvođačkih cijena prema kategorijama GIG-a, vidljiv je značajan utjecaj rasta cijena energije na rast cijena. Naime, prema GIG-u cijena energije na domaćem tržištu porasle su 16,8 posto godišnje.

Godišnji rast cijena zabilježen je i kod intermedijarnih proizvoda (+1,1 posto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (3,6 posto), dok je kod kapitalnih proizvoda i trajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježen blagi godišnji pad.

Da dominantan utjecaj na rast proizvođačkih cijena dolazi od rasta energije vidljivo je i prema NKD-i prema kojem su cijene energije porasle 19,7 posto godišnje. Snažan rast cijena zabilježen je i u kategoriji rudarstvo i vađenje (+25,1 posto), odnosno vađenje sirove nafte i prirodnog plina (+34 posto).

Na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni proizvođačke su cijene na domaćem tržištu zadržale stabilnost, dok kod cijena na nedomaćem tržištu zabilježile blagi pad 0,2 posto. S obzirom na rast cijena energije na početku godine RBA analitičari očekuju da će proizvođačke cijene ostati na visokim razinama. (Poslovni.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here