STH: “Udruga trgovine čini zločin prema radnicima”

59

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) smatra da Udruga trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca nije imala nikakav razlog za otkazivanje Kolektivnog ugovora za trgovinu ocjenjujući da je otkazivanje žalostan i sramotan čin te zločin prema radnicima.

HUP je 9. siječnja bez obrazloženja otkazao Kolektivni ugovor za trgovinu kao i njegove izmjene koje su imale proširenu primjenu na sve poslodavce koji se bave trgovinom, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica STH-a Dragica Mišeljić.

Smatra da nema nikakvih opravdanih razloga za otkazivanje kolektivnog ugovora jer je broj zaposlenih u trgovini krajem prošle godine bio 21 posto manji nego krajem 2008., dok su poslodavci u istom razdoblju povećali investicije za otvaranje novih prodajnih mjesta za 30 posto i to bez povećanja zaduženosti.

To znači da radnici u trgovini moraju raditi 20 posto više poslova u više prodajnih prostora, što povećava prekovremeni i neplaćeni rad i smanjuje ionako malen broj slobodnih dana i trajanje godišnjih odmora, kaže čelnica STH-a.

Ako i ima novog zapošljavanja ono je isključivo na određeno vrijeme, dok se ne napune police u ovih prodajnim prostorima, tako da nema govora o stvarnom povećanju cijene rada, kažu u sindikatu.

Drže da je otkazivanje kolektivnog ugovora žalosno – jer poslodavci nisu svjesni da su im radnici partneri, a ne neprijatelji, sramotno – jer se trošak rada ne povećava te zločin – jer je jednim potezom izbrisan dugogodišnji socijalni dijalog kojim su za 179 tisuća trenutno zaposlenih u trgovini osigurana kakva – takva prava.

Ta su prava zapravo mizerna, kažu u sindikatu, pri čemu navode da radnici u trgovini primaju 27 posto nižu plaću od prosjeka gospodarstva odnosno 4 tisuće kuna neto, dok je plaća prodavača 2.900 kuna neto.

Jedine obveze poslodavca nakon otkazivanja ostaju minimalna plaća i četiri tjedna godišnjeg odmora, upozoravaju u sindikatu te najavljuju pritužbe zbog formalno neispravnog otkaza kolektivnog ugovora i novu inicijativu za kolektivno pregovaranje, a ne uspiju li u tome, sindikalne akcije.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel upozorava da je otkazivanje kolektivnog ugovora za trgovinu izravna posljedica Zakona o reprezentativnosti kojim su ukinute odredbe Zakona o radu o produženoj primjeni kolektivnih ugovora.

Vlada je to učinila kao nesposoban poslodavac u javnom sektoru i otkazala kolektivni ugovor, a sada njezin recept koriste privatni poslodavci, što se moglo i očekivati, kaže Novosel. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here