Unatoč recesijskoj godini, Konzum je rastao 3%, za 2013. plan je 4-5%

51

Predsjednik Uprave Konzuma pojašnjava zašto imaju bolje rezultate od konkurencije i kako su unaprijedili ponudu u malim prodavaonicama.

S više od 10,3 milijarde kuna ukupnog prihoda ostvarenih tijekom devet mjeseci ove godine, Konzum je i dalje najmanje četiri puta veći u odnosu na idućeg konkurenta na ljestvici najvećih trgovačkih lanaca u državi.

Konzum, koji posluje u sklopu koncerna Agrokor Ivice Todorića, pritom je tijekom tri kvartala ostvario neto dobit od 161 milijun kuna. Konzum za Agrokor nije samo najveća i najvažnija kompanija zbog količine prihoda koji donosi. Taj trgovački lanac zbog ogromnih potrošačkih baza podataka koje ima, važno je bilo koje određuje buduće operacije i odluke čitavom u koncernu Agrokor.

Stoga je i razgovor s Darkom Knezom predsjednikom Uprave Konzuma na kraju 2012. godine odličan orijentir što će se u trgovini događati tijekom ove godine, piše Poslovni dnevnik.

Kako je Konzum završio prošlu godinu i kakve su vam projekcije rasta prihoda za 2013. godinu?
Godina iza nas bila je još jedna u nizu recesijskih, koju je obilježio nastavak pada BDP-a, povećanje nezaposlenosti te dodatno povećanje stope PDV-a. Svi ti čimbenici utjecali su i na pad trgovine na malo koja je sada na razini ostvarenja iz 2005. godine.

U tim okolnostima Konzum je u ovoj godini ostvario ukupan rast prihoda od oko tri posto. Ostvareni rast veći je u maloprodaji, dok je u veleprodajnom dijelu poslovanja pod posebnim pritiskom bio segment malih trgovaca čiji je broj u stalnom opadanju.

Možemo reći da smo u maloprodaji ostvarili zadovoljavajući rast, dok smo u veleprodaji usprkos padu broja kupaca uspjeli zadržati postojeću razinu prihoda. Iako u prvom dijelu sljedeće godine očekujemo nastavak nepovoljnih ekonomskih kretanja optimistični smo oko turističke sezone i promjene trenda u drugoj polovici godine.

Ključna je i promjena potrošačkog optimizma koji je u Hrvatskoj u prošloj godini prema rezultatima istraživanja agencije Nielsen bio više od 50 posto niži od svjetskog prosjeka. Vjerujemo da uspješna turistička sezona i dugo očekivani ulazak Hrvatske u Europsku uniju mogu donijeti promjene i na ovom polju i potaknuti potrošački optimizam.

Stoga smo si i u našim planovima za 2013. godinu zadali ciljani rast od četiri do pet posto. Dio tog rasta dolazi iz postojećih prodavaonica a dio kroz nove prodavaonice i projekte koje imamo u planu.

Je li Konzum u 2012. godini ostvario dobit? Kako komentirate veliki minus najvećeg konkurenta Mercatora?
Konzum će u skladu sa svojim obvezama prve nerevidirane službene podatke o rezultatu poslovanja u prošloj godini objaviti do 14. veljače. Stoga u ovom trenutku nismo u mogućnosti davati točnije procjene, ali u svakom slučaju Konzum će i ove godine ostvariti dobit iz redovnog poslovanja.

Razina te dobiti u odnosu na 2011. godinu je u ovom trenutku još uvijek neizvjesna zbog značajnog utjecaja mjeseca prosinca na konačan rezultat poslovanja tvrtke. Ove godine je uložen veliki trud u dizanje efikasnosti kroz promjene poslovnih procesa što je dalo rezultate i jednim dijelom nadoknadilo i ove godine prisutno značajno smanjenje trgovačkih marži.

Što se tiče Mercatora, nemam dovoljno podataka da bih na primjeren način mogao komentirati njihov rezultat.

Što je bilo ključno da Konzum zadrži rast u situaciji kad maloprodaja generalno bilježi pad na godišnjoj razini?
Konzumovo domicilno tržište je Hrvatska i uspjeh na domaćem tržištu, kod hrvatskog potrošača za nas je pitanje – biti ili ne biti. Stoga na svaku promjenu u ponašanju potrošača pokušavamo reagirati brže i bolje od konkurencije.

Tijekom ove godine značajno smo unaprijedili ponudu u malim prodavaonicama jer smo zamijetili trend vraćanja dnevne male kupovine gdje je lakše kontrolirati troškove, kupiti samo ono što nam zaista treba i smanjiti prekomjerno bacanje hrane.

Naša kartica vjernosti također je važan alat kroz koji komuniciramo s našim kupcima i prilagođavamo se njihovim potrebama. Novitet je i nedavno lansirana aplikacija za pametne telefone pomoću koje sakupljene bodove putem te kartice možete mijenjati za popuste na artikle po vašem izboru i odmah na zaslonu svog telefona dobiti kod za popust prilikom vaše sljedeće kupovine.

Inovacije su prisutne i u drugim segmentima tako da smo ove godine lansirali i naše prve samonaplatne benzinske postaje, kao i uslugu prodaje lutrijskih proizvoda na našim blagajnama.

Koliko su tijekom 2012. godine iznosile Konzumove investicije? Koliko ste otvorili novih trgovina?
Konzum sljedeće godine čeka ponovni snažan investicijski ciklus. Za razliku od prethodnih godina kada je fokus bio na izgradnji logističke i informatičke infrastrukture koju smo u 2012. godini u potpunosti priveli kraju, ova je godina u znaku investicija u prodavaonice.

Čekaju nas brojna preuređenja i otvaranja novih prodavaonica u svim formatima. Iznos koji planiramo investirati bit će na razini prošle godine – oko 400 milijuna kuna. Tijekom 2012. godine otvorili smo 28 novih prodavaonica i ono što je najbitnije u ovakvim vremenima uspjeli ukupnu zaposlenost održati na istom nivou.

Svjedoci smo silnih akcija i sniženja. Koliko se na tome radi u Konzumu, koliko ljudi je angažirano? Je li zahtjevno provoditi akcije i mijenjati cijene na kratki rok?
Konzum već godinama ima tim čiji je posao upravljanje cijenama i kako bi svoj posao obavili što profesionalnije koristimo se raznim izvorima u prikupljanju potrebnih podataka.

Od rada s velikim svjetskim istraživačkim agencijama koje posluju u Hrvatskoj, do korištenja usluga domaćih agencija koje se bave monitoringom cijena po svim trgovačkim lancima i na kraju internim analizama kojima se bave naši specijalisti za cijene.

Organiziranje kratkotrajnih akcija je složen proces jer osim odabira pravih artikala, visine akcijskog sniženja i primjerene marketinške komunikacije potrebno je što je točnije moguće procijeniti potrebnu količinu akcijskih artikala po svakom prodajnom mjestu, te pravovremeno dostaviti, izložiti i označiti akcijske artikle.

To može biti izazov kada znamo da pojedini artikli često mogu imati i više od 10 puta veću prodaju za vrijeme akcije. Smanjenje broja krivih procjena koje mogu dovesti do nezadovoljstva kupaca je nešto u što ulažemo puno truda i to ćemo činiti i ubuduće.

Možete li nešto reći o Konzumovim bazama podataka: koliko vam one pomažu da procjenjujete buduća gospodarska kretanja?
S obzirom na značajan tržišni udio Konzuma u maloprodaji hrane i pića u Hrvatskoj u mogućnosti smo praktično na dnevnoj razini pratiti promjene u visini i strukturi potrošnje hrvatskih kućanstava.

Povrh toga, podaci koje dobivamo kroz našu “loyalty” karticu omogućavaju nam praćenje ponašanja pojedinih segmenata potrošača kroz duža vremenska razdoblja pa samim time imamo dobar uvid i u dugoročnije trendove.

Promjene koje uočavamo u učestalosti kupnje, visini košarice i njenoj strukturi, udjelu domaćih i stranih brandova u odnosu na trgovačke robne marke, udjelu akcija itd. daju nam visokovrijedne informacije na osnovu kojih donosimo važne poslovne odluke.

Ti podaci na osobnoj razini su strogo čuvani, a na agregatnoj dio tih informacija na raspolaganju je i našim dobavljačima i poslovnim partnerima kako bi i oni imali bolje razumijevanje okruženja u kojem trenutno poslujemo.

Za mene osobno je bilo fascinantno pratiti kako nekad značajna vijest u dnevnim vijestima iz različitih segmenata društvenog života u praktično par dana može imati pozitivan ili negativan utjecaj na potrošački sentiment i samim time na visinu i strukturu potrošnje.

Trudimo se da na osnovu tog iskustva što je moguće bolje predvidimo buduća kretanja i prilagodimo svoje poslovanje na najbolji mogući način.

Kakva je situacija s K-Plus proizvodima?
Našu privatnu robnu marku značajno smo unaprijedili. Dodatno smo podigli kvalitetu, postrožili kontrolu kroz interne i vanjske laboratorije, poboljšali pakiranja i dizajn.

Također, lansirano je gotovo stotinjak novih proizvoda s posebnim naglaskom na suradnju s domaćim dobavljačima tako da sada udio artikala u privatnoj robnoj marki proizvedenih u Hrvatskoj prelazi 60 posto.

Nakon plaćanja računa i uplate lota na blagajnama, što je sljedeće?
Uskoro dolaze i nove usluge kao što je mogućnost podizanja gotovine na svim našim blagajnama kao na bilo kojem bankomatu.

Jeste li vaše analize nudili ili dali na raspolaganje Vladi ili resornom ministarstvu sad u vrijeme krize?
Konzum je aktivan u radu tijela Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca gdje redovito dijelimo svoja iskustva i predviđanja s kolegama iz privrede.

Vjerujem da je to najbolji put da se naša saznanja preko tih institucija plasiraju dalje i stave na raspolaganje svim društvenim institucijama kojima ti podaci mogu biti od koristi. Cilj nam je u svakom slučaju zajednički – ostvarenje održivog gospodarskog rasta. (Poslovni.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here