Nova europska pravila za sigurnije proizvode

86

Europska komisija predložila je ovaj tjedan nova pravila kojima želi poboljšati sigurnost potrošačkih proizvoda na europskom tržištu i nadzor tržišta svih neprehrambenih proizvoda, uključujući one uvezene iz trećih država, priopćeno je iz Bruxellesa.

Dva zakonska prijedloga nadopunjuje i višegodišnji plan za nadzor tržišta koji predviđa 20 konkretnih mjera koje bi trebalo provesti kako bi se poboljšao tržišni nadzor po postojećem zakonskom okviru, dok nova pravila ne stupe na snagu, što se očekuje 2015.

“Govorimo o tržištu, potrošačkim proizvodima, vrijednom gotovo bilijun eura na godinu, izuzevši hranu”, rekao je povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani.

“Velika većina tih proizvoda je sigurna, ali ne uvijek”, rekao je.

Svake godine na europsko tržište stignu na stotine opasnih proizvoda, uključujući one sa zabranjenim kemikalijama i igračke s kojima bi se djeca mogla ugušiti.

Godine 2011. potrošači su aktivirali europski sustav za uzbunu na opasne proizvode RAPEX 1.556 puta, rekao je Tajani. Dvadeset i sedam posto tih slučajeva odnosilo se na odjeću i tekstil, 21 posto na igračke, 11 na motorna vozila, osam na kućanske aparate i 7 posto na kozmetiku.

Prijedlozima se predviđaju, među ostalim, i mjere za bolje utvrđivanje podrijetla proizvoda.

Prihvate li ih Europski parlament i države članice, proizvođači će morati navesti državu podrijetla, ime i adresu na ambalaži svih potrošačkih proizvoda.

Trenutačno je deset posto nesigurnih proizvoda na europskom tržištu nepoznatog podrijetla.

“Zahvaljujući novom propisu, opasnim proizvodima može se lakše utvrditi izvor, a suradnja s vlastima za nadzor tržišta države podrijetla može spriječiti njihov dolazak na tržište,” rekao je povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg.

Velika opasnost su proizvodi koji u EU dolaze iz trećih država.

“Bolja koordinacija kontrola sigurnosti proizvoda, osobito na vanjskim granicama EU-a, eliminirat će nepravednu konkurenciju nečasnih ili kriminalnih operatera”, rekao je Tajani.

Po sadašnjim propisima, ako jedna država članica odobri prodaju nekog proizvoda, proizvođač ga može distribuirati u cijeloj Uniji. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here