Održano predavanje o ovčarstvu i kozarstvu na otoku Pagu

154

S ciljem poticanja hrvatske proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka, čija nedovoljna ponuda uzrokuje probleme hrvatskim proizvođačima nagrađivanih ovčjih i kozjih sireva, tvrtka Bio Pharm Vet d.o.o. u suradnji s tvrtkom Sirana Gligora d.o.o. organizirala je stručno predavanje na otoku Pagu.

Predavanje “Suvremena tehnologija napajanja mliječnom zamjenicom i način smještaja janjadi i jaradi” održano je 31. siječnja 2013. godine u prostorijama Sirane Gligora na otoku Pagu.

Glavnu temu predavanja obradio je španjolski stručnjak za ovčarstvo José González Ramos koji je predstavio hrvatskim ovčarima i kozarima najnovije metode i najučinkovitije prakse koje se primjenjuju u proizvodnji u Španjolskoj te u ostatku Europe, kao i kratki pregled razvoja ovčarstva i kozarstva u Španjolskoj.

Nedostatak ovčjeg i kozjeg mlijeka za potrebe prerađivačke industrije neposredno je povezan s izvoznim potencijalom hrvatskih kozjih i ovčjih sireva, čija je kvaliteta prepoznata ne europskoj i svjetskoj razini.

Osnovni uzroci slabe proizvodnje u ovom segmentu su dobna struktura proizvođača i ekstenzivan način proizvodnje. Prema riječima Ivana Gligore, osnivača tvrtke Sirana Gligora, proizvodnjom se bave uglavnom stariji ljudi, dok mladi nisu zainteresirani, te predviđa da će se ukoliko se takav trend nastavi proizvodnja uskoro značajno smanjiti.

Drugi uzrok slabih proizvodnih kapaciteta odnosi se na ekstenzivan način proizvodnje koji prevladava u Hrvatskoj. Ovčarstvo i kozarstvo u Španjolskoj, danas drugom najvećem europskom proizvođaču prema broju stada, nalazilo se u sličnoj situaciji početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, naveo je španjolski stručnjak za ovčarstvo.

“Intenzivan način proizvodnje, što primarno znači korištenje smještajnih objekata i automatizirane hranidbe mliječnom zamjenicom, ključan je za značajno povećanje proizvodnih kapaciteta”, naglasio je González Ramos.

Na predavanju su sudjelovali i Darko Jurković iz Hrvatske poljoprivredne agencije (Odjel za razvoj ovčarstva, kozarstva i uzgoja malih životinja), i Tatjana Sinković ispred Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here