Planet Retail: Mercatoru je najbolje da se poveže s Agrokorom

70

Analitičari Planet Retaila, vodeće međunarodne kuće za maloprodajne analize, preporučuju Mercatoru da bi za njega strateški bilo najpametnije povezati se s Agrokorom.

Balkan je, dodaju, u fazi konsolidacije maloprodajnog sektora. Najjači igrači poput Delhaizea i Schwartza, preplavit će regiju.

Mercator nije uspio prilagoditi poslovnu strategiju pogoršanju makroekonomskih prilika na Balkanu i posljedičnom padu potrošnje.

Analitičar Planet Retaila Miloš Ryba dodaje kako je uzrok Mercatorovih teškoća činjenica da društvo nije konkurentno europskim diskontima te Konzumu u Hrvatskoj. Mercator je gradio status na kvaliteti ponude, a zanemario je prilagođavanje cijena. Drugim riječima, premalo je ulagao u sniženje cijena.

Dio krivnje za takvu situaciju Ryba pripisuje i neizvjesnostima u vezi s prodajom Mercatora a dodaje da je lanjska promjena na vrhu kompanije zakašnjela. Dosadašnja realizacija ispravno zacrtanih poteza bila je prespora a monetizacija nekretnina čak je i zaustavljena, zaključuje Ryba. (SEEbiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here