Plodine izdale drugu tranšu obveznica

86

Trgovački lanac Plodine izdao je danas drugu tranšu kunskih korporativnih obveznica koje dospijevaju 10. srpnja 2015. čime je ukupni nominalni iznos izdanja navedenih obveznica povećan na 62,17 milijuna kuna, objavili su iz tog trgovačkog lanca putem Zagrebačke burze.

Obveznice imaju fiksnu godišnju kamatnu stopu od 9,00 posto, a glavnica obveznica isplatit će se odjednom, na datum dospijeća, 10. srpnja 2015. godine.

Strukturu ulagatelja u obveznice na primarnom tržištu čine osiguravajuća društva s 35,4 posto, banke s 31,5 posto, mirovinski fondovi sa 17,6 posto, investicijski fondovi s 14,8 posto i ostali s 0,7 posto.

Sredstva prikupljena izdanjem obveznica Plodine su iskoristile za djelomično prijevremeno refinanciranje obveza po ranije izdanim obveznicama koje dospijevaju 4. ožujka 2013., navodi se u obavijesti.

Plodine nastavljaju svoju strategiju razduživanja koja je započeta 2012. kada je smanjen ukupan neto dug za 30 milijuna kuna. Tijekom 2013. neto dug planiraju smanjiti za dodatnih 25 do 30 milijuna eura, kazao je predsjednik Uprave Plodina Mile Ćurković.

Sukladno toj strategiji i iznos obveznica u optjecaju smanjen je za oko 38 posto.

Razduživanje je logična posljedica usporavanja dinamike otvaranja novih prodajnih objekata tako da Plodine planiraju tijekom ove godine otvoriti samo dva nova prodajna objekta (Slavonski Brod – City Colosseum i Krk) i ovu godinu završiti sa 73 supermarketa i hipermarketa te poslovnim prihodima od 3,4 milijarde kuna uz 10-postotnu EBITDA maržu, izjavio je Ćurković.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here