Počelo zbrinjavanje mlijeka s povišenim aflatoksinom

61

Ministarstvo poljoprivrede započelo je s provedbom akcije organiziranog prikupljanja i odvoza mlijeka s povišenom razinom aflatoksina s farmi u istočnoj Hrvatskoj u tri bioplinska postrojenja – Novi agrar Đakovština i Farma muznih krava Mala Branjevina (u vlasništvu osječkog Žita) te Landia iz Tordinaca.

Paralelno započinje i distribucija stočne hrane farmerima kod kojih je pronađeno mlijeko s povišenom razinom aflatoksina iz dvije tvornice stočne hrane (Belje i Žito Osijek).

Za mlijeko odvezeno u bioplinska postrojenja farmere će djelomično obeštetiti Ministarstvo poljoprivrede temeljem izračuna koji će biti naknadno objavljen.

Putem sustava Ministarstva poljoprivrede (Hrvatska poljoprivredna agencija i Poljoprivredna savjetodavna služba), danas kreće i obavijest za farmere (letak) u kojoj se među ostalim nalazi i uputa za hranidbu mliječne stoke.

Veterinarski inspektori i sve ostale službe Ministarstva poljoprivrede, nastavljaju s akcijom analize mlijeka i stočne hrane na svim farmama za koje postoje sumnje da imaju mlijeko s povišenom razinom aflatoksina.

S obzirom da se radi o složenoj i koordiniranoj akciji, Ministarstva poljoprivrede moli proizvođače mlijeka za razumijevanje i da se pridržavaju uputa stručnih službi, državnih institucija i industrije mlijeka, kako bi se problem s povišenim aflatoksinom riješio u najbržem mogućem roku. (Privredni vjesnik)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here