U 2012. realan pad u trgovini na malo 4,2 posto

124

Prošle godine zabilježen je snažan pad prodaje trajnih i luksuznih dobara, te motornih vozila

Konačno priopćenje trgovine na malo potvrdilo je negativna kretanja zabilježena tijekom cijele godine. Prema podacima DZS-a realan pad prometa od trgovine na malo u 2012. iznosio je 4,2 posto u odnosu na 2011. godinu, dok je u nominalnom izrazu pad iznosio 0,9 posto, piše u analizi Raiffeisen banke.

Promatrajući prema kategorijama NKD-a, jedino je trgovina na malo tekstilom, odjećom i obućom i proizvodima od kože u specijaliziranim prodavaonicama zabilježila realan rast i to od 11,3 posto godišnje.

Konačno priopćenje prometa od trgovine na malo potvrđuje očekivani pad potrošnje trajnih i luksuznih dobara čiji udio u trgovini na malo kontinuirano opada od početka krize.

To potvrđuje i pad prodaje motornih vozila od 27,1 posto godišnje u nominalnom izrazu (podjela djelatnosti po trgovačkim strukturama). Potrošači sve manje troše na luksuzne proizvode, a potrošnja se okreće proizvodima koji su egzistencijalno potrebniji.

Naime, evidentno je usmjeravanje potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba što se vidi u kontinuiranom rastu udjela prometa ostvarenog u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama (oko 40 posto). Tako prema nominalnim indeksima promet od trgovine na malo u ovoj kategoriji proizvoda bilježi rast od 4,2 posto godišnje.

U ovoj godini analitičari RBA ne očekuju oporavak trgovine na malo, iako predviđaju da će stopa rasta ipak biti blago pozitivna. Međutim, to će više biti posljedica učinka baznog razdoblja s obzirom na razmjerno visoke stope pada tijekom prošle godine, nego pozitivnih kretanja.

Preduvjet pozitivnih kretanja u potrošnji je oporavak realnog sektora i tržišta rada, a s obzirom na nepovoljna očekivanja u oba segmenta oporavak trgovine na malo će izostati. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here