Završen projekt “Vrtim zdravi film”

117

U sklopu projekta tijekom posljednja tri mjeseca više od 1800 učenika sedmih razreda učilo je o zdravim životnim navikama

Uz prisutnost velikog broja uzvanika, danas je u Osnovnoj školi Petar Zrinski održana svečana završnica projekta “Vrtim zdravi film” koji su organizirali Hrvatski školski športski savez i tvrtka Nestlé Adriatic.

Iz Nestléa ističu kako je time obilježen uspješan završetak druge sezone projekta u koji su ove godine bile uključene 24 škole, odnosno više od 1800 učenika sedmih razreda koji su posljednja tri mjeseca učili o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnosti.

Projekt su podržali i poznati hrvatski sportaši Filip Ude, Snježana Pejčić, Gordan Kožulj, Ivan Horvat, Damir Martin i vrsna plesačica Ana Herceg.

Program edukacije i radne materijale osmislili su istaknuti nutricionisti iz Vitaminoteke na čelu s doc.dr.sc. Darijom Vranešić Bender, kliničkim nutricionistom na KBC Zagreb, a evaluirani su od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na čelu s dr.sc. Ivanom Pavić Šimetin, pomoćnicom ravnateljice za kvalitetu.

U sklopu projekta provedeno je i istraživanje o učeničkom poznavanju osnova pravilne prehrane te navika i stavova vezanih uz tjelesnu aktivnost. Istraživanje je pokazalo kako 81,76% djece svakodnevno doručkuje, no samo 29% njih ima pet obroka dnevno.

Kada je riječ o prehrambenim navikama tijekom boravka u školi, 9% djece za vrijeme boravka u školi nema niti jedan obrok, dok njih 45,77% konzumira sendviče ili peciva.

Rezultati istraživanja su pokazali kako 68,64% djece konzumira voće jednom ili više puta dnevno, dok 52% djece redovito konzumira povrće. Bavljenje tjelesnom aktivnošću barem sat vremena dnevno zastupljeno je kod 17% djece.

S druge strane, 50% ispitanika provodi više od dva sata dnevno pred malim ekranima. Kada je riječ o pomaku u znanju, najveći pomak, odnosno 30,2% točnih odgovora,  zabilježen je na pitanju o tome što treba sadržavati tanjur pravilne prehrane.

Ukupno je 16,98% više točnih odgovora zabilježeno na pitanju o tome kolika je količina maksimalno dozvoljenog dnevnog unosa soli u danu.

Prije edukacije broj točnih odgovora u dijelu upitnika koji se odnosio na znanje bio je 60,42% te je nakon edukacije taj broj porastao na 71,31%.

Odnosno, nakon edukacije zabilježeno je 10,88% više točnih odgovora na pitanja o poznavanju osnova pravilne prehrane.

“Uspoređujući dječake i djevojčice, može se zaključiti da su djevojčice pokazale bolje rezultate u nekim pitanjima o prehrambenim navikama, dok su dječaci bili uspješniji na pitanju o preporučenoj razini tjelesne aktivnosti. Ukupno se može zaključiti da su područje prehrambenih navika, tjelesne (ne)aktivnosti i svijesti o svojem tijelu, područja u kojima su kod naših učenika utvrđeni brojni problemi i odstupanja od stručnih preporuka. Projekt ‘Vrtim zdravi film’ svakako je dobar početak da zajedno krenemo stvarati pozitivne navike od rane dobi”, osvrnula se na rezultate istraživanja dr.sc. Ivana Pavić Šimetin.

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje projekt je ove godine podignut i na nacionalnu razinu te je u njemu sudjelovala po jedna osnovna škola iz svake županije, a podržalo ga je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao i Ministarstvo zdravlja.

“Iznimno mi je drago što danas zaključujemo drugu sezonu jednog kvalitetnog projekta poput ‘Vrtim zdravi film’. Ovo je poruka svima nama da pazimo na prehranu i da uključimo tjelesnu aktivnost u svoju svakodnevicu. Mi u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta želimo što više projekata poput ovog pri čemu je podrška privatnog sektora itekako dobrodošla”, izjavio je Petar Skansi, pomoćnik ministra za sport.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here