Cipar: Trgovci traže keš, a banke ga ne daju

6

Stanovnici više od tjedan dana žive kao u zrakopraznom prostoru, dok čekaju da se napokon raspetlja sudbina države, ali i njihove štednje.

“Dobro došli u Europsku uniju, u kojoj više niste štediše, već ‘investitori’ koji snose rizike za svoja ulaganja”. Tako je, ironično, komentirao događanja na Cipru analitičar Yiannis Mouzakis, piše Večernji list.

S druge strane, stanovnici  ne zvuče nimalo cinično jer već više od tjedan dana žive kao u zrakopraznom prostoru, dok čekaju da se napokon raspetlja sudbina države, ali i njihove štednje.

“Nikada nismo kod kuće držali veće iznose gotovine. Na početku mjeseca podignemo veći iznos, ponajprije za kupnju hrane te za gorivo. Sad smo ostali na samo 50-ak eura. Ukinuli su online bankarstvo, ne možemo platiti ni račune za komunalije. Morat ćemo u gotovini, a za to treba stajati u redovima. Stalno u gradu promatramo bankomate, većinom su redovi, i to najviše ispred banke Laiku koja je, kažu, najbliže propasti”, ispričala Xenia Sivitanides, odvjetnica iz Nicosije.

“Digli smo koliko smo mogli i otišli ravno u veliki trgovački centar pokupovati hranu koja može dugo stajati, konzerve, tjesteninu, umake te zalihe higijenskog pribora… Zapravo, veliki dio smo kupili na debitnu karticu, bolje je imati gotovinu uza sebe. Primili su karticu iako smo od prijatelja čuli da neke trgovine i benzinske crpke uzimaju samo gotovinu. Kruže svakojake priče, i da bankomati više ne izdaju novac… Ne znamo što vjerovati što ne, bojimo se da cijeli sustav ne kolabira. Strah nas je”, rekla je Sivitanides.

Otud, kaže, i slike polupraznih dućana. No, dodaje, ipak se police popune, zasad nema pravih nestašica. Nema mjesta ni situacije u kojoj se nije razgovaralo o krizi.

Mišljenja su bila podijeljena. Dosta ljudi rezignirano sliježe ramenima te ističu da je fer da oni koji imaju najviše najviše i plate, posebno stranci “koji su se dugo koristili niskim porezima”.

Dok neki prosvjeduju na ulicama, prošlog se tjedna vlasnik malog kafića u središtu Nicosije počeo boriti drugim sredstvima: da digne raspoloženje, cijeli je dan služio besplatnu kavu. (Vecernji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here