Dukat stekao većinski udio u Ljubljanskim mlekarnama

35

Tvrtka Dukat, članica Lactalis Grupe, preuzela je 50,3 posto udjela u Ljubljanskim mlekarnama, vodećem prerađivaču mlijeka u Sloveniji, izvijestili su iz Dukata putem Zagrebačke burze.

Lactalis Grupa je akviziciju Ljubljanskih mlekarni najavila u listopadu prošle godine.

Nakon odobrenja slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Dukat je stekao 50,3 posto dionica Ljubljanskih mlekarni od NFD Holdinga, Factor Banke, Mutual Fund-a, KD Delniški Dohodkovni, KD Banke i Save.

Stjecanjem većinskog udjela u Ljubljanskim mlekarnama Dukat, član Lactalis Grupe, jača poslovanje i svoju tržišnu poziciju u jugoistočnoj Europi, navodi se u obavijesti.

Aktivnosti Ljubljanskih mlekarni obuhvaćaju proizvodnju mlijeka, vrhnja, jogurta, sladoleda i sira u četiri proizvodna pogona smještena u Ljubljani, Mariboru, Kočevju te Tuzli u BiH.

Ljubljanske mlekarne imaju 550 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200 milijuna litara mlijeka.

Francuski Lactalis je krajem listopada prošle godine objavio da je s više slovenskih fondova i banaka zaključio kupnju 50,3 posto dionica Ljubljanskih mlekarni, a slovenski su mediji procjenjivali da je za taj paket Lactalis izdvojio nešto manje od 20 milijuna eura.

Prema tadašnjim najavama, nakon odobrenja slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Lactalis će morati objaviti ponudu za otkup preostalih dionica, uglavnom u vlasništvu proizvođača mlijeka i njihovih zadruga.

Francuska multinacionalna kompanija Lactalis najveći je proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu, u prošloj je godini ta kompanija ostvarila prihod od 15,7 milijardi eura, od čega 75 posto na tržištima izvan Francuske.

Lactalis grupa zapošljava 56.000 radnika u 61 zemlji, a ima organiziranu proizvodnju u 192 proizvodnih pogona u 34 zemalja diljem svijeta, od kojih je 64 pogona u Francuskoj.

Francuski Lactalis je većinski vlasnik Dukata postao 2007. godine, nakon što je od dotadašnjeg većinskog vlasnika Luke Rajića kupio 91,49 posto dionica Dukata, a vrijednost te transakcije je bila oko 2,06 milijardi kuna. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here