H&M ubrzava širenje nakon pada dobiti u prvom tromjesečju

27

Drugi po veličini lanac trgovina odjećom u svijetu, švedski Hennes & Mauritz (H&M), odlučio je ubrzati širenje mreže trgovina usprkos slaboj potražnji u Europi nakon pada dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju.

Glavnina poslovanja švedske grupe odvija se u Europi, gdje su dužnička kriza i porast nezaposlenosti prigušili potrošnju.

“Prvo tromjesečje obilježila je izazovna situacija za modnu maloprodajnu industriju na mnogim našim tržištima, uglavnom zbog nastavljene teške makroekonomske klime, ali i zbog nepovoljnih vremenskih prilika u jednom dijelu tromjesečja”, kazao je izvršni direktor Karl-Johan Persson.

Popusti su snizili bruto maržu u razdoblju od prosinaca do veljače na 55,2 posto, s 55,8 posto zabilježenih godinu ranije.

Dobit prije oporezivanja iznosila je u promatranom razdoblju 3,23 milijarde kruna (499,9 milijuna dolara), naprema 3,7 milijardi kruna koliko je iznosila godinu prije.

Krajem prošlog tjedna objavili su da su im prihodi u prvom tromjesečju povećani dva posto, na 28,4 milijarde kruna.

Danas su upozorili da im je prodaju u ožujku pogodilo hladno vrijeme u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, te da su zalihe na kraju prvog tromjesečja bile više nego što se očekivalo.

Ujedno su najavili da u tekućoj fiskalnoj godini namjeravaju otvoriti 350 novih trgovina, u odnosu na prvotno planiranih 325. Iduće godine pripremaju i prodor na australsko tržište.

H&M dugoročno ulaže u internetske trgovine i u nove lance trgovina, poput nedavno pokrenutog “& Other Stories”, kako bi proširili bazu kupaca. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here