Na tržnicama potpisuju i peticiju protiv fiskalnih blagajni

10

Iz Udruge hrvatskih tržnica traže odgodu primjene fiskalizacije na barem godinu dana

“Prosvjedi su zadnja opcija, no spremni smo na sve”, kaže Niko Pervan, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica i direktor OTP Tržnice Karlovac, uvjeren da se poslovanje s gotovinom na štandovima na tržnicama i sajmovima može izuzeti iz Zakona o fiskalizaciji.

“Takvih apsurda nema nigdje u Europi. Imala ih je Srbija pa ukinula”, ponavlja Pervan ističući da je udruga od jučer na stranici Peticije.org pokrenula potpisivanje peticije protiv fiskalizacije na tržnicama, a u petak će se potpisi skupljati i na štandovima.

Svi apeli za objašnjenja Ministarstvu gospodarstva i Poreznoj upravi zasad su bez odziva, a u područnim poreznim uredima daju različita tumačenja. Po nekima fiskalizacija, protivno starom Zakonu o PDV-u koji je još na snazi, kreće već 1. travnja umjesto 1. srpnja pa na tržnicama vlada zbunjenost i panika.

Država više od 20 godina nije riješila temeljni problem tko i što prodaje na tržnicama, a sad bi da se preko noći izdaju računi. Prema procjenama, tek 20% prodavača na tržnicama, koji prodaju vlastite proizvode i nisu obveznici PDV-a, ne podliježe fiskalizaciji.

“Ne odustane li država od toga, čega nema ni u razvijenijim europskim zemljama, tražimo barem godinu dana odgode”, kaže Pervan. (Večernji list)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here