Maloprodaja: Nadmoć zakupnika i ekspanzija jeftinijih brendova

8

U 2012. otvoren je trgovački centar City Centar One East, preko puta kojeg će se ove godine pojaviti i nova Kika

Tržište maloprodajnih prostora u Zagrebu lani je obilježila veća pregovaračka moć na strani zakupnika, dok su zakupodavci bili velikodušniji pri davanju poticaja te nudili kraća razdoblja zakupa, navodi se u najnovijem izvješću Zagreb City Report specijalizirane tvrtke za poslovanje nekretninama Jones Lang LaSalle.

Otvoren je trgovački centar City Centar One East koji profitira od svog položaja u gusto naseljenom području na istoku grada s vrlo ograničenom konkurencijom.

Najuspješniji maloprodajni brendovi u 2012. bili su oni s nižim cjenovnim rangom. Ovi su lanci zainteresirani za ekspanziju, no zahtijevaju niske zakupnine kako bi održali svoj poslovni model. Brendovi srednjeg cjenovnog razreda bilježe najveće gubitke.

U zadnjem kvartalu nije otvoren niti jedan novi trgovački centar, međutim nakon godina nagađanja, Ikea je najavila početak građevinskih radova u travnju 2013., a otvorenje je planirano za godinu dana kasnije. S obzirom da je to prvi Ikein centar u Hrvatskoj i regiji, očekuje se da će na ovu lokaciju privući kupce iz BiH i Srbije.

Trgovina namještajem Kika u narednim će mjesecima otvoriti svoj drugi dućan u istočnom dijelu Zagreba nasuprot trgovačkom centru City Centar One East, što će dodatno ojačati tamošnju maloprodajnu ponudu.

U zadnjem tromjesečju 2012. potražnja je i dalje bila ograničena na tek nekoliko novih brendova, a među njima je talijanski modni brend Marina Militare, koji su na hrvatsko tržište uveli trgovački centri City Centre One i City Centre One East.

“Negativni trendovi u maloprodaji nastavili su se i u zadnjem kvartalu 2012. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u studenom je promet u maloprodaji bio realno manji 5,7 posto na godišnjoj razini, a to je deveti mjesec u nizu u kojem se bilježi pad prometa u maloprodaji. Vjerujemo kako je ovakvo stanje posljedica rastuće stope nezaposlenosti, smanjenog povjerenja potrošača te općeg negativnog raspoloženja. Bez značajnih poboljšanja na tržištu rada nije realno očekivati rast prometa u maloprodaji”, navodi se u izvješću.

Zakupnine za maloprodajne prostore tijekom četvrtog tromjesečja ostale su stabilne. Prosječna mjesečna zakupnina za suvremene trgovačke centre u Zagrebu se kreće od 20 do 22 eura po četvornom metru, a za prostore u centru Zagreba između 60 i 85 eura. Više zakupnine ostvarive su na vrhunskim lokacijama poput Ilice.

U Jones Lang LaSalleu očekuju da će se i u 2013. nastaviti trendovi iz druge polovice prethodne godine kad je riječ o pregovarački nadmoćnijim zakupnicima, te ekspanzija brendova nižeg cjenovnog razreda. Ulazak Hrvatske u EU mogao bi, ocjenjuju, privući više novih brendova, ponajprije zbog ukidanja carinske pristojbe na uvoz robe unutar EU.

“Zbog tržišnih okolnosti tijekom 2013. očekujemo pad prvoklasnih zakupnina zbog nedostatka potražnje. Očekujemo i da će trgovački centri koji su dosad bili uspješni nastaviti rast te da će se produbiti jaz između onih boljih i onih koji slabije posluju”, zaključuje se u analizi. (Domosfera.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here