Metro: Golemi jednokratni troškovi oštro pritisnuli neto dobit

27

Njemački maloprodajni lanac Metro u srijedu je objavio da mu je neto dobit u 2012. snažno pogođena jednokratnim troškovima restrukturiranja i promjenama portfelja, ali procjenjuje da će u ovoj godini ostvariti blagi rast prihoda unatoč teškim uvjetima.

Neto dobit u 2012. smanjena je na svega tri milijuna eura, nasuprot 631 milijun eura u godini ranije.

Dobit prije kamata, poreza i posebnih stavki (EBIT) pala je za 16,7 posto, na 1,976 milijardi eura, dok su prihodi uvećani za 1,2 posto, na 66,7 milijardi eura, pokazuju poslovni rezultati Metroa.

“Visoki jednokratni troškovi pogodili su rezultate poslovanja u 2012.”, kazao je izvršni direktor Olaf Koch.

“Lani smo proveli temeljite promjene. To je imalo svoju cijenu i u mnogočemu je bilo bolno, no očigledno se mijenjamo nabolje. U 2012. smo stvorili prve uvjete za dugoročni rast”, kazao je Koch.

U tekućoj poslovnoj godini, koja će trajati svega devet mjeseci jer u tvrtki prelaze s kalendarske na fiskalnu godinu koja će trajati od početka listopada do kraja rujna, Metro očekuje “blagi rast prodaje unatoč i dalje teškim uvjetima poslovanja”.

U narednoj poslovnoj godini, u trajanju od listopada 2013. do rujna 2014., očekuje se nastavak trenda blagog rasta prodaje u usporedbi s odgovarajućim razdobljem u prethodnoj godini, stoji u priopćenju Metroa.

Na rezultate u skraćenoj financijskoj 2013. utjecat će neizvjesna gospodarska situacija, upozorio je Metro, navodeći da ipak očekuje povećanje EBIT-a prije posebnih stavki u odnosu na 704 milijuna eura ostvarena u odgovarajućem razdoblju godine ranije.

“Ova se projekcija temelji na pretpostavci o većim prihodima od prodaje nekretnina u usporedbi s istim razdobljem godine ranije”, dodaje se u priopćenju. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here