Osječki trgovci: Muke po fiskalizaciji

47

Nakon ugostitelja, na red dolaze i trgovci – od ponedjeljka, 1. travnja počinje drugi krug fiskalizacije. Hrvatska obrtnička komora ovih dana dijeli besplatne fiskalne blagajne, a trgovci upozoravaju: promet će padati, izostat će očekivani efekt u državnom proračunu.

Zlatko Đuroković iz trgovine mješovite robe koja se nalazi u općini Feričanci u Osječko-baranjskoj županiji smatra da će fiskalizacija unijeti dodatni red u poslovanje, no čini mu se da su pretjerali u širini obuhvata.

“Za one koji imaju mali prihod svaka promjena zakona je financijski teret koji ne mogu podmiriti iz dobiti, nego se moraju dodatno zadužiti. Tako će vjerujem biti i sada za određeni broj malih obrtnika. Neki će, na žalost, ugasiti obrt i završiti na Zavodu za zapošljavanje”, pesimističan Đuroković.

Na nova pravila morat će se naviknuti oko 20 tisuća hrvatskih obrtnika i trgovaca. U susret im je izišla Obrtnička komora. Donacijom od dvije stotine fiskalnih blagajni vrijednih 300 tisuća kuna bit će “pokriveni” najugroženiji prodavači, kaže predsjednik Ceha trgovine Boris Vukelić.

Objašnjava da su prednost imali trgovci u brdsko-planinskim područjima, na otocima, područjima od posebne državne skrbi i oni koji su u težoj situaciji.

Ministarstvo financija procjenjuje kako će prva godina fiskalizacije državnom proračunu donijeti oko pola milijarde kuna veće prihode, a idućih godina više od milijardu kuna.

Što će biti s onima bez internet veze?
Vukelić pak upozorava: “Efekti za državni proračun neće biti onakvi kakvi se očekuju. Promet će padati jer je takva realna situacija u trgovini i svim uslužnim djelatnostima. Problemi su u tome što su neki uočili priliku za brzu i laku zaradu, tu se radi o jednom dijelu informatičara, a problem je i u nedovoljnoj pokrivenosti internet-vezom u svim krajevima”, naglašava Vukelić.

O problemima oko uvođenja fiskalizacije progovorili su i obrtnici s osječke glavne tržnice, od kojih su neki prisiljeni zatvoriti trgovine, pa su ih već počeli prazniti. Ipak, ni onima koji ostaju situacija ne ide naruku.

“Situacija nikada nije bila gora”
“Na tržnici radim od 1972. godine i situacija nikada nije bila gora. Potrebnih 4500 kuna morat ću posuditi da bih pokrila sve troškove uvođenja fiskalne blagajne, a već nakon nekoliko mjeseci možda završim na birou kao neki kolege sada jer zarade gotovo da i neću imati”, priča Đurđica Vuksanović.

Također navodi da problem stvaraju i uvjeti rada budući da u svakoj radnji postoji samo jedna utičnica, a kada je vani temperatura 20 stupnjeva ispod nule, ni u radnji nije puno toplije tako da ne znaju kako će blagajne raditi.

“Ovakvom kontrolom šanse za opstanak male trgovine gotovo da i nemaju”, poručuje Vuksanović.

U sustavu fiskalizacije, podsjetimo, već su ugostitelji i srednje veliki poduzetnici, a od 1. srpnja trebali bi ući i svi ostali koji neće biti obuhvaćeni drugim krugom koji počinje 1. travnja. (Glas Slavonije)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here