Papirnati kuhinjski ručnici: Tržište velikog potencijala

60

Papirnati kuhinjski ručnici sve više postaju nezaobilazni partneri u obavljanju kuhinjskih zadataka: oni čiste, brišu, upijaju, a popularnost im iz godine u godinu raste

Za mnoge se proizvode može ustvrditi kako su nastali kao odgovor na suvremene trendove u načinu života. Jedan od takvih su dakako i papirnati kuhinjski ručnici.

Oni nose odliku prikladnosti i komfora koji su nam tako prijeko potrebni u ubrzanom ritmu življenja te nam zasigurno dobro dođu pri ruci u tim jednostavnim, sebi posvećenim trenucima koje provodimo u kuhinji.

Oni su i estetski bolji od kuhinjskih krpa kakve su koristile naše mame, a umnogome i higijensku funkciju ispunjavaju uspješnije od dobrih starih ubrusa od tkanine. Porijeklo vode iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje su prvi puta proizvedeni 1919. godine, otkada počinje njihova priča o uspjehu.

VELIKI POTENCIJAL
Inače, kategorija papirnatih kuhinjskih ručnika odnosi se na sve jednokratne upijajuće papirne ručnike namijenjene za brisanje ruku, čišćenje površina, upijanje prolivenoga u kuhinji/kućanstvu i druge slične namjene.

Kategorija uključuje papirnate ručnike pakirane sa ili bez držača, kao i one čija je namjena korištenje unutar mikrovalne pećnice.

Proizvođači u ovoj kategoriji svjesni su potencijala koje ovo tržište nudi. Prema recentnim analizama, kategorija papirnatih kuhinjskih ručnika u zapadnoj Europi trenutno je vrijedna oko 3,5 milijarde dolara, no procjenjuje se da se vrlo lako može podići na čak 5 milijardi dolara s većom penetracijom ovih proizvoda u kućanstvima.

Unatoč recesiji, zapadnoeuropsko tržište u posljednjih nekoliko godina bilježi snažan rast pri čemu je posebno značajna karakteristika iznimno visok udio trgovačkih marki koje u ovoj kategoriji zauzimaju čak 60 posto tržišta.

GODINA BLAGOG PADA
Prema podacima agencije Nielsen, u proteklih je godinu dana (siječanj 2012. – prosinac 2012.) kroz prodajne kanale pokrivene Nielsenovim mjerenjem (koje ne uključuje Cash&Carry, specijalizirane trgovine i diskontne objekte) na hrvatskom maloprodajnom tržištu prodano 27,2 milijuna komada u vrijednosti od 109 milijuna kuna.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine kategorija bilježi pad pri čemu je količinski s minusom od 3,3% ipak nešto izraženiji od vrijednosnog pada (-1,7%).

Za papirne kuhinjske ručnike najvažniji kanal prodaje su supermarketi (301 – 2500 m2) s 30%, hipermarketi (iznad 2500 m2) s 22% te velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s udjelom od 16%. Slijede drogerije s 13% prodaje, koliko imaju i srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2), dok listu zaključuju male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) s prodajnim udjelom od 6%.


PROIZVOĐAČI I BRENDOVI

U posljednjih godinu dana, u periodu od siječnja do prosinca 2012. godine, vodeći proizvođači s pripadajućim robnim markama su Violeta (Violeta, Teta Violeta), Paloma (Paloma), Delicarta (Regina, Nicky), SCA Hygiene (Zewa), te trgovačke robne marke.

Važno je istaknuti kako upravo trgovačke robne marke dominiraju ovom kategorijom s preko 50% ukupne količinske prodaje papirnatih kuhinjskih ručnika. Kategoriju dijelimo prema slojevima papira pa su tako najprodavaniji ručnici s dva sloja i nose 74,7% prodaje, zatim troslojni s 22,5%, četveroslojni s 1,8%, te jednoslojni s 1% prodaje.

Gledano prema formatima pakiranja, najprodavaniji su još uvijek oni do dvije role, no ipak u zadnjih godinu dana bilježi se i porast prodaje pakiranja koja sadrže više od dvije role. Prosječna cijena po roli u pakiranjima koja sadrže više od dvije role je 3,50 kn, dok prosječna cijena role u pakiranjima do dvije role iznosi oko 4,20 kuna.

Naravno treba uzeti u obzir koliko ručnici imaju slojeva jer što je više slojeva ručnici su skuplji. Prilikom kupnje nije ni kupcu jednostavno odlučiti koje pakiranje odabrati s obzirom na broj slojeva, veličinu, cijenu i druge motive odluke o kupnji.

2,3 kg PO KUĆANSTVU
Prema podacima Euromonitor Internationala, kategorija papirnatih kuhinjskih ručnika u Hrvatskoj je u 2012. godini bila “teška” 3400 tona, dok se u ovoj godini očekuje rast na 3500 tona. Prosječna potrošnja već se godinama održava na približno istim razinama pa se u 2013. očekuje zadržavanje prošlogodišnje brojke od 2,3 kg koliko potroši svako hrvatsko kućanstvo na razini cijele godine. To je i dalje mala potrošnja pogotovo ako se zna da je dosadašnji rekord zabilježen u SAD-u 2000. godine s prosječnom potrošnjom po kućanstvu od 13,7 kg. Iz Euromonitora ističu kako je lani u Hrvatskoj zabilježen minimalni rast vrijednosne prodaje od 0,1%, dok se u 2013. ipak očekuje negativan trend s padom kategorije od 0,7%. Količinska prodaja će biti u plusu, no projicira se tek minimalan rast: Dok je u 2012. ostvaren 1,9% bolji rezultat, u tekućoj se godini očekuje za nijansu bolje ostvarenje, odnosno ukupan rast od 2,0%. Tipični kupac papirnih kuhinjskih ručnika u Hrvatskoj je žena srednjih godina, no i mnogi predstavnici muške populacije sve više uviđaju prednosti ovog višenamjenskog i iznimno praktičnog proizvoda.

 

Milanka Ćorić, Analitičar

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here