Proizvođačke cijene u veljači porasle 2,4%

15

Najviše su porasle cijene opskrbe vodom – 20,9 posto i opskrbe električnom energijom 18,3 posto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u veljači su u odnosu na siječanj porasle za 0,4 posto, dok su u odnosu na veljaču 2012. godine više za 2,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Isključe li se cijene energije, proizvođačke cijene u veljači su na mjesečnoj razini porasle za 0,2 posto, a u usporedbi s veljačom prošle godine povećane su za 0,8 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u veljači su u odnosu na siječanj bile više za 0,4 posto, dok su na godišnjoj razini bile više za 3,7 posto.

Cijene po kojima su domaći industrijski proizvodi prodavani na stranim tržištima u veljači su u odnosu na siječanj bile više za 0,4 posto, dok su u odnosu na prošlogodišnju veljaču porasle za 0,1 posto.

Prema glavnim ekonomskim grupacijama, u veljači su u usporedbi sa siječnjem proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u sektoru energije porasle za 0,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,4 posto, kapitalnih proizvoda 0,2 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 0,2 posto.

U usporedbi s prošlogodišnjom veljačom, u drugom ovogodišnjem mjesecu proizvođačke cijene u energiji porasle su za 5,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,7 posto, dok su pale cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,6 posto, kapitalnih proizvoda 1,2 posto i intermedijarnih proizvoda 0,2 posto.

Promatrano prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u veljači su u usporedbi sa siječnjem proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji porasle za 0,6 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 1,3 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,3 posto i u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle su za 20,9 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 18,3 posto, prerađivačkoj industriji za 1,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 6,4 posto. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here