Zigante izvozi tartufe u Rusiju

39

Prošlog tjedna otpremili su drugu pošiljku s nekoliko proizvoda za Rusiju, a otvorili su i brazilsko tržište, te uspostavili kontakte u Indiji, otkriva predsjednik Uprave Adriano Zigante

Zigante tartufi d.o.o., poznati hrvatski proizvođač tartufa i proizvoda s tartufima, krenuo je s izvozom svojih proizvoda na rusko tržište, doznaje banka.hr od predsjednika Uprave Adriana Zigantea.

“Zasad tu nije riječ o velikim količinama, no prošlog tjedna otpremili smo drugu pošiljku s nekoliko naših proizvoda za Rusiju. Otvorili smo i brazilsko tržište, a uspostavili smo kontakte i u Indiji”, otkriva Zigante.

Tvornica Ziganteovih u Plovaniji godišnje preradi između pet i osam tona tartufa. Između 25 i 30 posto njihove proizvodnje namijenjeno je izvozu, najviše u Sloveniju, Austriju, Italiju, Belgiju i Veliku Britaniju, a ostalo se proda na domaćem tržištu.

Ziganteova tvornica tartufa i proizvoda s tartufima svojedobno je iskoristila sredstva SAPARD programa za nabavku strojeva, što im se, kažu, pokazalo dobrim potezom, iako je prikupljanje potrebne dokumentacije bio velik posao.

Ziganteova tvornica, restoran i prodavaonice danas zapošljavaju 65 ljudi te ostvaruju oko 4 milijuna eura prometa. Među oko stotinu artikla koji sadrže tartufe, najprodavaniji Ziganteov proizvod je tartufata – mješavina bijelih i crnih tartufa, maslina i šampinjona.

Najveća konkurencija Ziganteovima su danas su proizvođači iz Francuske i Italije, no čini se da bi to mogli postati i oni iz Turske. Naime, ovih je dana objavljeno  kako su u Turskoj podignute plantaže tartufa sa sustavima navodnjavanja, odnosno posađene su sadnice hrasta na čije su korijenje kalemljeni tartufi, a urod se očekuje za nekoliko godina.

Procjenjuje se da godišnji obujam trgovine tartufima u svijetu doseže šest milijardi dolara. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here