Dukat grupa: Gubitak prvog tromjesečja 14,2 milijuna kuna

69

Dukat grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila neto gubitak od 14,2 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena neto dobit od 11,8 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Poslovanje u prvom tromjesečju obilježio je nastavak negativnih gospodarskih trendova iz prethodnih razdoblja te kriza u primarnom sektoru proizvodnje mlijeka, navodi se u izvješću.

Na ostvarene rezultate negativno je utjecalo niz faktora – nepovoljni tržišni uvjeti, problem nelikvidnosti u Hrvatskoj, pad kupovne moći itd.

Osim toga, kriza u primarnom sektoru proizvodnje mlijeka negativno se odrazila na cjelokupni mljekarski sektor pa tako i na poslovne rezultate.

Smanjenje izvoza uslijed privremenih zabrana izvoza na pojedina tržišta, povećanje troškova uslijed povlačenja i zbrinjavanja nesukladnih proizvoda te povećanje troškova dodatnih analiza i uvođenja sustava paralelnih kontrola mlijeka negativno su utjecali na poslovanje u prvom tromjesečju, ističu iz Dukata.

Poslovni prihodi grupe iznose 540,3 milijuna kuna, što je pad od 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi od prodaje pritom bilježe pad za 3,8 posto, na 532,5 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu, iznose 363,8 milijuna kuna i povećani su 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su istodobno prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima pali za 13,4 posto, na 168,8 milijuna kuna.

Dukat grupa je u prvom tromjesečju povećala poslovne rashode za 1,4 posto, na 552,8 milijuna kuna.

Vrijednost ulaganja u dugotrajnu imovinu iznosi 10 milijuna kuna, a najviše je, kako se navodi u izvješću, investirano u proizvodne pogone u Hrvatskoj i Srbiji.

Matična kompanija, Dukat d.d. je u prvom tromjesečju ostvario neto gubitak od 11,9 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena neto dobit od 7,6 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje smanjeni su za 6,2 posto i iznose 371,9 milijuna kuna. Pritom su prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima pali 31,9 posto, na 31,2 milijuna kuna, a na domaćem tržištu za 2,8 posto, na 340,7 milijuna kuna. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here