Gavrilović u prvom kvartalu s rastom operativne dobiti

107

Operativna dobit veća je za 7,1 milijun kuna u odnosu na isti period prošle godine

Mesna industrija Gavrilović objavila je danas kako je u 2012. godini ostvarila neto dobit u iznosu od 10 milijuna kuna bez jednokratnih stavki.

U priopćenju ističu kako su na ukupni rezultat poslovanja u prošloj godini značajan utjecaj imale jednokratne stavke poput gubitka imovine alocirane u Purisu po otvaranju stečaja te drugih gubitaka koji su također jednokratnog karaktera i odnose se na usklađenje vrijednosti imovine te osiguravanje otpremnina kroz program zbrinjavanja dijela zaposlenika koji je u tijeku.

Uzimajući u obzir jednokratne stavke Mesna industrija Gavrilović u 2012. godini bilježi ukupni gubitak od 55 milijuna kuna.

Lani je započet proces sveobuhvatnog restrukturiranja čiji su pozitivni rezultati bili odmah vidljivi, kažu u tvrtki, a pozitivan trend nastavlja se i u ovoj godini. U prvom kvartalu 2013. godine nastavljen je pozitivan trend rasta operativne dobiti koja je iznosila 9 milijuna kuna te je za 7,1 milijun kuna veća nego u istom lanjskom tromjesečju.

Iz Gavrilovića navode kako su zbog novih tržišnih uvjeta odnosno izlaska Hrvatske iz CEFTA-e otvorili alternativnu liniju proizvodnje u BiH, kako proizvodi s Gavrilovićevim znakom ne bi u Bosni i Hercegovini poskupjeli do čak 50 posto.

Naime, zemlje CEFTA-e najvažnije su izvozno tržište Mesne industrije Gavrilović, pri čemu se više od 50 posto izvoza plasira u Bosnu i Hercegovinu, a nepokretanje alternativne linije proizvodnje rezultiralo bi gubitkom od 20-ak milijuna kuna godišnje, što bi negativno utjecalo na daljnji razvoj i poslovanje tvrtke.

“S obzirom na trend smanjenja potrošnje na većini tržišta na kojima poslujemo, poslovni rezultat za 2012. je dobar, a ukupni rezultat je kao takav iskazan zbog gubitka iz prošlosti. Ova će godina biti godina izazova posebno ako se u obzir uzme ulazak u Europsku uniju i izlazak iz CEFTA-e. Trenutno smo usredotočeni na restrukturiranje i konsolidaciju postojećih operacija kako bi što bolje mogli odgovoriti na nadolazeće zahtjeve tržišta. Zato smo odlučili da je sada pravi trenutak da jednokratno ‘očistimo’ portfelj i bilancu kako bi stvorili dobru osnovu za čisti start u 2013. godini. Time stvaramo dobre pretpostavke za kvalitetnije upravljanje poslovanjem u narednom razdoblju, održivost radnih mjesta te povećanje efikasnosti uz smanjenje troškova poslovanja”, istaknuo je Georg Gavrilović, član Uprave Mesne industrije Gavrilović.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here