Prihod Kraš grupe pao 9%, ali izvoz u Saudijsku Arabiju 30% veći

30

Prihod od prodaje u 2012. na domaćem tržištu smanjen je 4,7 posto, na 563,5 milijuna kuna. Unatoč teškoj godini, obveze su smanjili za 83 milijuna kuna

Kraš grupa prošle je godine ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosu od 1,04 milijarde kuna, što je devet posto manje nego 2011. godine, objavljeno je u konsolidiranom godišnjem izvješću.

Iako su i ukupni rashodi smanjeni – i to za 75,7 milijuna kuna ili 6,8 posto, na 1,03 milijarde kuna, neto dobit pala je više od 90 posto, s 25 milijuna kuna ostvarenih 2011. godine na 1,83 milijuna kuna u prošloj godini.

Uprava objašnjava kako su nepovoljan utjecaj na rashode imale povećane cijene šećera, biljnih masnoća, koštuničavog voća i energenata.

Pad potrošnje
Predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić ističe kako se poslovanje u 2012. godini odvijalo u još složenijim gospodarskim uvjetima u odnosu na prethodne godine, što je rezultiralo dodatnim nepovoljnim okolnostima za poslovanje i ostvarivanje rezultata.

“Na obujam prodaje na domaćem tržištu, kao i na tržištima zemalja u regiji, kontinuirano utječe pad potrošnje izazvan padom kupovne moći potrošača, povećanjem nezaposlenosti, rastom cijena industrijskih proizvoda i rastom potrošačkih cijena. Dodatni utjecaj ima daljnji rast uvoza konditorskih proizvoda”, navodi Damir Bulić u izvješću, dodajući kako je Kraš maksimalno provodio prilagodbu stanju na tržištu, i to ponajprije niveliranjem cijena svojih brendova i stalnim provođenjem marketinških i komercijalnih aktivnosti u suradnji s trgovačkim lancima.

“Posebni napori uloženi su u unaprjeđenje izvoza, osobito u prekomorske zemlje. Izvoz u Saudijsku Arabiju u 2012. godini iznosi 8,6 milijuna dolara, što je porast od 30 posto u odnosu na 2011. Povećanje izvoza ostvareno je i na tržištima SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Slovenije i Kosova”, navodi Bulić.

Ipak, unatoč ostvarenu rastu na dijelu inozemnih tržišta, kod ukupnih prihoda od prodaje u inozemstvu zabilježen je pad: lani je u inozemstvu ostvareno 415,1 milijun kuna ili 42 posto ukupnih prihoda od prodaje, što je gotovo deset posto manje nego prethodne godine, kada je prihod grupe sa stranih tržišta iznosio 460,5 milijuna kuna.

Prihod od prodaje na domaćem tržištu prošle je godine smanjen 4,7 posto, na 563,5 milijuna kuna.

Kraš je, međutim, unatoč teškoj godini, smanjio obveze za ukupno 83 milijuna kuna: kratkoročne za 12,2 posto, na 361,5 milijuna kuna, a dugoročne 14,8 posto, na 187,6 milijuna kuna. Pritom su znatnije smanjene obveze prema dobavljačima, i to za čak četvrtinu, sa 190,3 na 142,9 milijuna kuna.

Plaće i sirovine
Troškovi sirovina i materijala smanjeni su lani 12,4 posto, na 444,9 milijuna kuna, dok su troškovi osoblja smanjeni za oko dva milijuna kuna, ili 0,7 posto, na 265,7 milijuna kuna.

“Poslovna politika i planovi Kraš grupe kontinuirano su usmjereni na maksimalnu prilagodbu gospodarskim uvjetima i tržišnim trendovima, s ciljem održavanja financijske stabilnosti, stabilnosti proizvodnje, tržišnih udjela, visoke kvalitete brendova i jačanje izvoza te stalno restrukturiranje proizvodnog portfelja”, zaključuje se u izvješću.

Valja istaknuti kako nekonsolidirani rezultati koje je ostvario matični Kraš d.d. bilježe blaži pad: ukupni prihodi smanjeni su 2,3 posto, na 908,1 milijun kuna, a neto dobit 42,3 posto, na 8,1 milijun kuna.

U konsolidaciju je uključeno deset tvrtki kćeri, od čega sedam u inozemstvu. Tri su proizvodne tvrtke kćeri: osječka Karolina (vlasnički udjel 99,68 posto) i Kraš-centar (100%) te Mira iz Prijedora (vlasnički udjel 76,09 posto). (Poslovni dnevnik)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here