Puljić i Tedeschi: Sudbina velikih kompanija su Rusija i Turska

51

Sudbina velikih kompanija je okrenuti se tržištima velikog rasta a to su trenutno Rusija i Turska, kazala je na današnjem panelu Sberbanka o poslovanju na ruskom tržištu starija izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić.

Puljić je otkrila kako je Agrokor već imao ozbiljne pokušaje investiranja u Rusiju.

“Gotovo do kraja bili smo u utrci za jedan maloprodajni lanac u Sankt Petersburgu, a zanimali su nas i sladoledna industrija i poljoprivreda”, ističe Puljić te dodaje da te priče još nisu gotove. Pritom navodi kako u Rusiju izvoze voće i povrće, no da se s obzirom na veličinu tržišta, radi o “smiješnim količinama”.

Predsjednik Uprave Atlantica Emil Tedeschi, kako sam kaže, jedan od prvih klijenata Sberbanka u Hrvatskoj, pohvalio se kako je s dječjom hranom treći najjači proizvođač u Rusiji, dok je prvi sa žitaricama za djecu. “Argeta, C vitamin, Donat Mg, već su prepoznatljivi u Rusiji, a uskoro idemo i s Cedevitom”, kaže Tedeschi otkrivajući da su Rusija i Turska prioriteti Atlanticu te kako dosta prostora ima na ruskoj periferiji.

Inače, Rusija je u pet posto najjačih trgovinski partnera Hrvatske s lanjskim prometom od 2,1 milijardi dolara, no kako je istaknuo ruski ambasador u Hrvatskoj Robert Markaryan “poduzetnici se još uče razumijevati rusko tržište”. “Buduća suradnja nije u proturječju s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju”, naglasio je ruski ambasador.

“Vrlo rijetke, nekad poznate i velike hrvatske kompanije su proteklih godina preživjele u Rusiji i sad konačno nešto kolektivno promišljamo oko toga”, istaknuo je pak predsjednik HGK Nadan Vidošević ipak naglasivši kako istup na rusko tržište neće nadoknaditi gubitak Cefte, barem ne kratkoročno. (Lider)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here