Slovenska inspekcija iz prodaje povukla istarski teran iz Hrvatske

81

Nakon intervencije slovenskih proizvođača vina s prodajnih polica jednog trgovačkog lanca povučen je istarski teran proizveden u Hrvatskoj, kojega slovenski vinari s Krasa smatraju nelojalnom konkurencijom, objavili su u utorak slovenski mediji.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan prošlog se tjedna sastao s konzorcijem proizvođača slovenskog terana koji su ga upozorili da se u Sloveniji u prodaji našlo vino iz Hrvatske označeno kao teran.

Židan je izjavio je da se crno istarsko vino iz Hrvatske s etiketom terana nedopušteno našlo u prodaji u Sloveniji, gdje je teran zaštićen kao proizvod sa zemljopisnim podrijetlom koji se dobiva na području slovenskog Krasa.

“Inspekcija nas je obavijestila da je hrvatsko vino s etiketom terana otkrila u jednom trgovačkom lancu i da je izdano rješenje kojim se ono povlači sa slovenskog tržišta,” rekao je Židan.

Kako su prenijeli slovenski mediji, slovensko ministarstvo poljoprivrede idućih dana u kontaktu s hrvatskim kolegama namjerava službeno postaviti pitanje pod kojim uvjetima se u Hrvatskoj proizvodi teran, s obzirom na zaštitu tog vina sa zemljopisnim podrijetlom, koja se primjenjuje u Sloveniji.

Crno vino teran, bogato mineralima i antioksidantima zbog čega mu se pripisuju i ljekovita svojstva, proizvodi se osim u zapadnom dijelu hrvatske Istre i na slovenskom Krasu te u Italiji oko Trsta.

Vjeruje se da vinu i grožđu iz kojega se dobiva teran svojstva definiraju specifična klima te crvena istarska zemlja bogata željezom. Slovenski mediji pisali su nedavno o inicijativi s ljubljanskog Biotehničkog fakulteta da se za teran osigura prekogranična zaštita zemljopisnog podrijetla, zajedničkom akcijom Hrvatske, Slovenije i Italije, koja bi važila za cijelo područje Europske unije. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here