Trebaju li trgovci istaknuti cijenu na svakom proizvodu?

58

Koliko puta vam se dogodilo da se na računu kupljenog proizvoda nalazi različita cijena od navedene u trgovini? Je li riječ o kršenju potrošačkih prava?

Vjerojatno ste se barem jedanput zatekli u trgovini u kojoj kod određenog proizvoda nije bila istaknuta njegova cijena ili je ona pak bila različita od cijene koju su vam upisali prilikom izdavanje računa na blagajni. Je li riječ o nemaru trgovaca ili jednom od potrošačkih trikova kojima se potrošače mami na kupovinu kršeći njihova prava?

Tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Tomislav Lončar naglašava kako su u udruzi mišljenja da u postojećim zakonima postoji nesrazmjer u pravima i obvezama potrošača i trgovaca.

“Zakonom o zaštiti potrošača iz 2003. godine potrošači su imali jedno jako važno pravo, a to je da je cijena bila na svakom proizvodu. Uredbom tadašnjeg Ministarstva gospodarstva taj je članak jednostavno maknut ili derogiran i ministarstvo, a ne Sabor, je promijenilo zakon. Trgovci ne moraju više stavljati cijene na proizvode, a mi potrošači ne znamo i ne možemo usporediti račun s cijenama proizvoda i na taj način se otvara put prevarama potrošača”, kaže Lončar.

Trgovac mora istaknuti iznos cijene
Članak 9. važećeg Zakona propisuje kako trgovac mora jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti iznos utvrđene maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda ili usluge koje pruža i rezervnih dijelova koje prodaje s uslugom.

Navodi se i kako maloprodajna cijena te cijena za jedinicu mjere prethodno zapakiranog proizvoda mora biti istaknuta na proizvodu, odnosno ambalaži ili na prodajnom mjestu, kao i u izlogu. “Na proizvodu ili na prodajnom mjestu ne smiju se istaknuti druge cijene, osim u slučaju rasprodaje, sniženja te stečaja tvrtke”, piše u Zakonu.

Unatoč toj odredbi, Lončar smatra kako je glavni problem u tome što je jedinična cijena koja mora biti označena na proizvodu napisana sitnim brojevima. “Ona je napisana tako malim brojkama da je često nevidljiva, što je u suprotnosti s pravilnikom o jediničnim cijenama. Našim državnim inspektorima to očito ne smeta jer svi oni vrlo dobro vide”, dodao je.

Navodi i kako je jedan od velikih problema to što u Zakonu o zaštiti potrošača često nema prekršajne odredbe ili sankcije za nekoga tko se ne pridržava zakona. (Vecernji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here