Trošak za otpremnine radnika gurnuo Podravku u gubitak

22

Neto dobit Grupe Podravka, bez jednokratnih stavki, u prvom kvartalu 2013. godine iznosi 31,5 milijuna kuna, što predstavlja rast od 25 posto u usporedbi s neto dobiti prvog kvartala 2012. godine prikazane na usporediv način, izvijestili su iz koprivničke prehrambene tvrtke.

Međutim, iz tvrtke navode kako je rezultat poslovanja u prvom kvartalu ove godine pod značajnim utjecajem jednokratnih stavki koje u razini neto dobiti ukupno iznose 40,5 milijuna kuna te se odnose na otpremnine u skladu s Programom zbrinjavanja viška zaposlenika.

Naime, u 2013. godini nastavljen je proces restrukturiranja poslovanja te je u skladu s time i u ovoj godini proveden program zbrinjavanja viška zaposlenika kojim je kompaniju uz stimulativne otpremnine napustilo 276 zaposlenika.

“Nastavkom procesa restrukturiranja kompanije, i u 2013. godini proveli smo stimulativni Program zbrinjavanja viška radnika za što je isplaćeno 40 milijuna kuna. Riječ je o jednokratnom utjecaju na rezultat poslovanja što će se dugoročno pozitivno odraziti na profitabilnost kompanije. Posebno vrijedi istaknuti kako profitabilnost Grupe Podravka bilježi rast na svim razinama, ukoliko izvještajni rezultat korigiramo za navedenu jednokratnu stavku”, istaknuo je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke prigodom objave poslovnih rezultata.

Ukupna prodaja Grupe Podravka u prvom kvartalu 2013. godine iznosila je 804,2 milijuna kuna te je za 1 posto niža u odnosu na isto razdoblje 2012. godine.

Prodaja strateškog poslovnog područja (SPP) Prehrana i pića iznosila je 619,5 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje prodaje od 2 posto.

U izvješću se navodi kako je nešto niža razina prodaje strateškog poslovnog područja Prehrana i pića posljedica manje prodaje u Hrvatskoj te na tržištima istočne i jugoistočne Europe.

“Niža prodaja na navedenim tržištima uzrokovana je padom potrošnje odnosno realnog prometa u trgovini na malo, odlukom o neisporuci robe takozvanim rizičnim kupcima te odlukom o prestanku prodaje svježeg mesa na kojem je ostvarivana nezadovoljavajuća razina profitabilnosti”, pojašnjava se.

S druge strane, tržišta srednje Europe te zapadne Europe, prekooceanskih zemalja i Dalekog istoka bilježe porast prodaje, uz najveći doprinos Poljske, Mađarske, Slovačke te Njemačke i SAD-a.

Prodaja SPP Farmaceutika iznosila je 184,7 milijuna kuna, što predstavlja porast prodaje od 3 posto. Rastu prodaje SPP Farmaceutika najviše doprinose inozemna tržišta, koja bilježe rast od 5 posto, uz najveći doprinos tržišta Rusije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Promatrajući navedeno razdoblje, vidljiv je kvalitetan pomak i u upravljanju troškovima poslovanja. Opći i administrativni troškovi bilježe pad od oko 11 posto u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije, prikazanim na usporediv način. Pored toga, i troškovi prodanih proizvoda bilježe pad od 3 posto, što dovodi do rasta bruto dobiti koja za prvi kvartal 2013. godine iznosi 313,7 milijuna kuna, navodi se u izvješću.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here