Više od 60 posto proizvođača mlijeka vraćeno u sustav

48

Više od 60 posto proizvođača mlijeka koji su imali problema s aflatoksinom, s tri četvrtine ukupnih količina, vraćeno je u sustav otkupa jer su slušali i ponašali se sukladno naputcima struke i onome što je bilo obuhvaćeno planom Ministarstva poljoprivrede, izjavio je jučer ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

“Ako imate zdravstveno ispravnu hranu i ako se na 75 posto ukupne količine proizvodnje pokažu dobri rezultati, onda je pitanje zašto preostalih 25 posto nisu to postigli”, rekao je Jakovina upitan što će biti s proizvođačima koji još uvijek imaju problema s plasmanom mlijeka zbog aflatoksina u mlijeku.

“Nisu se pridržavali stručnih naputaka u proizvodnji. Treba dobro gospodariti i voditi svoju farmu, a pokazuje se i važnost suradnje struke i proizvođača”, kazao je Jakovina novinarima ispred Banskih dvora.

Prema zadnjim podacima Ministarstva poljoprivrede, s danom 19. travnja, od 925 proizvođača mlijeka obuhvaćenih Akcijskim planom uklanjanja problema nastalih u proizvodnji mlijeka uslijed povećane koncentracije aflatoksina, u otkup mlijeka od strane mljekara vraćen je 561 proizvođač, odnosno 81 posto dnevnih količina mlijeka obuhvaćenih Akcijskim planom.

To su proizvođači koji su svoje muzne životinje hranili zdravstveno ispravnom stočnom hranom i čije mlijeko je temeljem službenih rezultata analiza mlijeka negativno na aflatoksin, navode iz Ministarstva.

Proizvođači koji i nadalje imaju mlijeko pozitivno na aflatoksin nisu vraćeni u otkup mlijeka, a riječ je o 364 proizvođača koji proizvode 19 posto dnevnih količina mlijeka obuhvaćenog Akcijskim planom. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here