ZenithOptimedia: Ove se godine očekuje rast globalnog oglašavanja od 3,9%

84

Izdvajanja za oglašavanje ove bi godine u svijetu mogla biti uvećana za 3,9 posto, a u idućoj za 5 posto, ponajviše zahvaljujući rastu internetskog oglašavanja te jačanju globalnog gospodarstva, pokazalo je danas objavljeno izvješće agencije ZenithOptimedia.

Ta agencija, sastavni dio Publicisa, treće po veličini svjetske skupine za oglašavanje po prihodima, iza kompanija WPP i Omnicom, predviđa tako da će globalno tržište oglašavanja do kraja ove godine vrijediti 518 milijardi dolara.

Prognoza rasta za 2013. niža je u odnosu na prvotnu procjenu od 4,1 posto. Prošle godine tržište oglašavanja u svijetu poraslo je 3,5 posto.

“S jačanjem globalnog gospodarstva, za tvrtke će se otvarati veće mogućnosti širenja poslovanja”, rekao je Steve King, globalni izvršni direktor ZenithOptimedia grupe.

Međutim, u Portugalu, Irskoj, Italiji, Grčkoj i Španjolskoj tržišta oglašavanja smanjuju se po stopama većim od samog gospodarskog pada, jer su lokalni oglašivači smanjili potrošnju kako bi srezali gubitke i sačuvali novac, a međunarodne kompanije usmjerile svoje oglašivačke proračune na snažnije lokacije. Za periferno tržište eurozone stoga se predviđa da će se ove godine smanjiti za 7 posto, a potom u 2014. stabilizirati, a godinu iza početi rasti i to po stopi od 3 posto.

Zemljopisno gledano, najbrži rast oglašavanja bilježit će istočna Europa, potom središnja Azija i Latinska Amerika, navodi se u priopćenju.

Potrošnja na internetsko oglašavanje premašit će ono u tiskanim medijima u 2015. godini, budući da će se oglašavanje u novinama i časopisima nastaviti smanjivati u prosjeku između 1 i 2 posto godišnje, predviđa ZenithOptimedia. Internetsko video te oglašavanje na društvenim mrežama, pak, raste po stopi od otprilike 30 posto godišnje. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here